Oändliga utsmyckningar lyser upp gränsen

I går invigdes den nya sträckningen av E 4 över gränsen mellan Haparanda och Torneå, Sverige och Finland och glädjen var stor.- Området har blivit ett smycke för hela gränsen, säger Christina Lugnet, kommunchef.

Barn-och ungdomar har bestämt vilket ord som ska smycka tunnlarna. Gemenskap blev valet och ordet presenteras på de fem språken på balkan.

Barn-och ungdomar har bestämt vilket ord som ska smycka tunnlarna. Gemenskap blev valet och ordet presenteras på de fem språken på balkan.

Foto:

HAPARANDA2008-09-04 06:00
För ett år sedan inleddes arbetet med den nya sträckningen av E 4 vid Haparanda och Torneå. Under det gångna året har området genomgått en stor förändring och glädjen var stor när den nya vägen under gårdagen invigdes under pompa och ståt. Drygt 400 personer trotsade regnet och slöt upp på de två nya broarna för att höra på invigningstalet som hölls av Åsa Tortensson, infrastrukturminister.
Kärlekens bro
- Haparandabor eller torneåbor - det spelar ingen roll. Ni har en gemensam drivkraft och struntar i gamla gränser som förut var ett hinder, sa hon.
Handolinska bron blev namnet på den nya bron över älven. Sven-Erik Bucht, kommunalråd berättade att.namnet kommer från en kärlekshistoria mellan en svensk man och en finsk kvinna. Mannen ordnade en träbro över torneåälven för att nå sin kärlek.
Först ut på den nya vägen över gränsen var traktens veteranbilar och Rolf Kattilavaaras målade långtradare "Viskningar från norr".
- Vi är jättenöjda med slutresultatet. Det känns spännande och roligt nu när vägen öppnas, säger Andreas Asplund, projektledare vid Vägverket region norr.
Det är Vägverket produktion i Sverige och Destia i Finland som genomfört det omfattande arbetet med att förändra vägförhållandena för väg- och gångtrafikanter över gränsen. Haparanda och Torneå kommuner har varit medfinansiärer i projektet som kostade drygt 80 miljoner kronor.
- Det finns otroligt mycket detaljer och vi är stolta över det arbete som nu är genomfört. Vi har försökt att göra gränsövergången till någonting extra.
Nyttig förändring
Att de har lyckats vittnar kommunchef Christina Lugnet om.
- Vägar är sällan vackra, men den här är riktigt vacker. Området har blivit ett smycke för hela gränsen. Den här dagen är en riktig festdag.
Hon säger också att nyttan är stor.
- Det var välbehövligt att leda om trafiken. Nu harmoniserar området med den övriga miljön som växer fram med köpcentrum och hotell.
Kommunalråd Sven-Erik Bucht är också nöjd.
- Det var tufft att få fram 50 miljoner kronor, men vi lyckades. Nu ska vi bara få fram pengar till resten av "På Gränsen-projektet", det arbetet fortgår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om