Det som utreds nu är om Haparanda och Torneå tillsammans har en möjlighet att bli länken mellan Kina och Europa tack vare den nya Sidenvägen som nu är i bruk.
I november gick första godståget från Finland till Kina – från Kuovola via ryska Maluga och Khorgoz i Kazakstan till Zhengzhou. Den tornedalske entreprenören Micael Blomster, tillsammans med företagen Josek oy och Kouvola innovation oy, har vid upprepade tillfällen lobbat för att Haparanda-Torneå kan bli en del av Sidenvägen. I och med att tåget går i samma spårbredd från Khorgoz till Finland skulle Haparanda kunna ha logistikcentret där godset omlastas till den skandinaviska och europeiska spårbredden. Haparanda kan alltså bli vägen ut i Europa.
Haparanda stad har beställt utredning från Sweco om ett eventuellt logistikcenter och samtal ska föras med Torneå stad.
– Vi vill att vi ska göra det här tillsammans. Men ännu har vi bara hunnit prata om det lite kort, det här är så nytt och färskt, säger kommundirektören Lena Ekh.
– Vi har en unik position här på gränsen i och med att sidenvägen har kommit igång från Kouvola och det skapar möjligheter, fortsätter hon.
Först ska man utreda förutsättningarna i Haparanda och Torneå. Till exempel vad hela kalaset kan kosta. Men framförallt är det andra aktörer som spelar in.
– Det krävs först och främst att transportföretag är intresserade av det här och ser vinsterna med det. Det är den viktigaste förutsättningen, säger Lena Ekh.