Nya kommunalrådet dömd för brott

Mer samarbete över gränsen. Större inflytande för medborgarna. Mindre kostnader på politiker. Så vill nya kommunalrådet Sven Tornberg (C) styra Haparanda.

Sven Tornberg (C) är vald till ny ordförande i kommunstyrelsen. Han tillträder uppdraget som Haparandas kommunalråd 1 januari 2019.

Sven Tornberg (C) är vald till ny ordförande i kommunstyrelsen. Han tillträder uppdraget som Haparandas kommunalråd 1 januari 2019.

Foto: Herman Öberg

haparanda2018-12-05 05:00

Att säga att hösten har varit händelserik är knappast någon överdrift när det kommer till Sven Tornberg.

Först valrörelsen. Sedan valet. Och så alla förhandlingar som till sist ledde till att hösten blev historisk för Alliansen i Haparanda när man för första gången någonsin lyckades bryta ned Socialdemokraterna. Mitt i allt det här har Sven Tornberg haft en egen rättsprocess – och är nu dömd.

Det var två månader sedan beskedet kom. Bokföringsbrott.

Efter en tid där han kände att dygnets timmar inte räckte till för allt blev årsredovisningen på Palogården åsidosatt och för det får han i dag sona. Straffet blev villkorlig dom och 16 000 kronor i böter.

– Jag gjorde fel. Det hjälper inte att sitta och ångra det nu eller att skylla ifrån sig på något. Det är klart att det inte var något roligt att vara med om, men jag gjorde fel och det är bara att ta straffet.

Som egen företagare fanns det hur mycket som helst att göra. Det blir det som kommunalråd också – fast nu med en helt ny energi.

Nu kan Tornberg för första gången sedan han gav sig in i politiken 1991 börja driva igenom beslut i regeringsställning. Han är nu den som ska leda utvecklingen av kommunen.

Stora saker som skol- och äldreboendestrukturerna är två viktiga sakfrågor som ska fattas beslut om under mandatperioden. Men i stort: Hur vill han att Haparanda ska se ut i framtiden? Är det att det ska vara ett handelsmecka – eller något annat?

– Handelsmecka är bra. Men det vi ser en ökning på är logistik och upplevelseindustrin. Får vi en fungerande logistik, vilket det jobbas jättemycket med nu, så får vi bättre förutsättningar för tillverkande företag att nå ut på marknaden på ett annat sätt. Upplevelseindustrin ser vi är på gång med många företag här. Vi tänker inte alltid på det, men det som bara är vår vardag är ju exotiskt för 99 procent av befolkningen i världen.

Haparanda är inte bara en stad med cirka 10 000 invånare. Det finns ju en granne att ta hänsyn till också – och dra nytta av. Samarbetet med Torneå stad har ställts inför prövningar det senaste året med heta diskussioner om vad som ska hända med Språkskolan.

– Vi måste sluta titta på: Var hamnar det här? I stället kan vi tänka att vi har det här.

Ett bra exempel är synen på badhus. Torneå stad har nyligen renoverat sitt badhus för mångmiljonbelopp. Behöver Haparanda då också satsa en massa pengar på badhus på svenska sidan? Kanske inte, menar Sven Tornberg. Haparanda kan i stället se till att göra något annat bra med pengarna och satsa på något som Torneå inte har.

Att nå sina mål är en sak. Men hur ska man nå dit? Att inte köra över medborgarna när man fattar beslut är något Tornberg sätter pris på.

– Vi måste förändra på vårt sätt att komma fram till saker som vi behöver göra. Vi behöver ha en bättre dialog med medborgarna i stället för att bara säga vad som är den enda vägen framåt.

På något sätt kommer man att införa större medborgardialoger inför stora beslut, lovar man från Alliansen. Sven Tornberg menar att det inte räcker med att ha blivit vald en gång och sedan kunna föra sina väljares talan i fyra år.

– Nej, tror man det har man bekymmer. Vi har trots allt en representativ demokrati och för att vara representativ måste man ju veta vem man representerar.

Är du rädd för att köra över någon?

– Jag tycker att vi behöver bygga upp ett förtroende hos medborgarna. Det kändes som att medborgarna tappade förtroende för politiken efter Barents Center.

Sven Tornberg har en gedigen erfarenhet inom politik. Samtidigt som han pluggade statsvetenskap var han vice ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund och fick möta den då 15-årige Gustav Fridolin (MP) i debatter. Mest politik lärde ha sig dock när har var politisk sakkunnig under Lennart Daléus ledning.

Men efter engagemang i Marks, Luleå och Haparanda kommun i 27 år är det först nu han får en viktig roll i majoritet.

– Det är först nu jag kan leva på politik. Det tror jag är något alla strävar efter när de ger sig in i det här. Inte att bli rik på politik, men att få chansen att jobba med det man brinner för, säger Sven Tornberg.

Men lönen – den vill han sänka.

Från nuvarande 60 000 kronor i grundlön som sedan efter indexuppräkningar har blivit omkring 68 000 kronor vill han ge sig själv 50 000.

– 50 000 är bra betalt sett till det jobb och den lön jag har i dag. 50 000 kronor är mer än vad jag tjänar i dag.

Att ge medborgare större inflytande och att dra ned sin lön. Finns det en rädsla för vad andra ska tycka?

– Jag är inte övertygad av att man gör ett bättre jobb om man har en högre lön. Jag har svårt att se att jag skulle jobba hårdare eller fatta beslut bara för att jag skulle ha 68 000 kronor i stället för 50 000.

Vid årsskiftet tar Sven Tornberg (C) över kommunalrådsuppdraget från Peter Waara (S).

– Jag ser fram emot det och det verkar som att andra också gör det och det är roligt. Kanske inte att det är just jag som ska leda, men att det blir en förändring. Det finns en förväntan nu.

Kommunalrådet

Namn: Sven Tornberg.

Ålder: 48.

Yrke: Kökschef på Ikea.

Parti: Centerpartiet.

Bor i: Haparanda.

Det gör privatpersonen Sven Tornberg: "Jag hälsar på familjen och kompisar, men annars vet jag inte. Jag har till exempel aldrig tyckt att det är roligt att gå och träna. Jag uppskattar olika evenemang när jag är där, men det är inte något speciellt som jag skriver in i kalendern. När jag åker någonstans gillar jag att lyssna på P1. Hemma kan jag streama serier, helst dokumentärer eller kriminal- och läkarserier. Och helt ärligt: Jag kan sitta hemma en fredagskväll och kolla igenom protokoll och tycka att det är roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om