– Hur är det möjligt att detta får ske? säger Gunnar Andersson.
Han är starkt kritisk till hur Vattenfall hanterat höjningen.
– De har gått ut med ett pressmeddelanden i november, vilket jag fått klart för mig när jag kollat upp det nu, långt senare. Men någon information till enskilda abonnenter har inte skickats ut. Att man kan göra så här utan att informera är nog det som stör mig allra mest.
I samband med att Vattenfall presenterade sin bokslutskommuniké den 6 februari blev detaljerna kända för en större allmänhet.
Vattenfall uppger att man höjer elnätsavgiften (som består av abonnemang + rörlig del för elöverföring som påverkas av förbrukningen) med i genomsnitt tolv procent jämfört med nivån den 1 januari 2023. Det motsvarar cirka 110 kronor i månaden för villaägare och 20 kronor för den som bor i lägenhet, enligt Vattenfall. Totalt berörs en miljon kunder.
Två av dem är Luleåborna Gunnar Andersson och Elsemaj Anundi, som äger ett fritidshus i Salmis, väster om Haparanda. De har en säkring på 16 ampere, och förbrukar ungefär 10 000 kWh per år.
Första halvåret 2023 betalade de 5 500 kronor. Andra halvåret sänktes avgiften till 3 700, det vill säga 34 procent. Och från nyår är kostnaden 6 200. Alla siffror exklusive moms.
Eftersom Vattenfall tillfälligt hade sänkt avgifterna det senaste halvåret blir skillnaden stor för abonnenterna. För Gunnar och Elsemaj är höjningen 68 procent.
Sänkningen beror i sin tur på att det elpris som Vattenfall själva betalar när man köper in el varit lägre än beräknat, samt att man tagit ut för höga avgifter tidigare, sett till det tak som Energimarknadsinspektionen fastställt för reglerperioden 2019–2023.
Vattenfall behövde sänka avgifterna för att hålla sig inom ramen.
Även Energimarknadsinspektionen anser att förfarandet är problematiskt. Den har påbörjat ett arbete för att byta metod kring hur regleringen beräknas och flaggar för en ändring i lagstiftningen.
Gunnar Andersson tror att Vattenfall huggit till med en kraftig prishöjning för att ligga högt i avgifterna de första åren på den nya reglerperioden 2024–2027.
– De vill ta in så mycket som möjligt för att sedan återigen balansera avgiften om den skulle bli för hög. Oavsett sänkningen, att höja 68 procent från en dag till en annan är orimligt. Jag förstår inte att det får ske. Och då ska man ju tänka på att vi bara har ett fritidshus. Har man en villa blir kostnadsökningen ännu större, säger Gunnar Andersson.
Det är precis vad Lennart och Lena Ekholm har. De bor centralt i Kalix och har en säkring på 25 ampere.
När Vattenfall höjde elnätsavgifterna steg deras årskostnad med drygt 2500 kronor, från 3 628 till 6 155 exklusive moms. Innan sänkningen betalade de 5 496 exklusive moms.
– När jag fick se höjningen så flög jag i taket. Sedan har jag fått klart för mig att den blir så kraftig eftersom Vattenfall sänkt avgiften. Men den nya avgiften är ändå mycket dyrare än innan sänkningen. Vi har haft nog höga elräkningar de senaste vintrarna eftersom elen varit så dyr. Förra vintern hade vi räkningar på uppåt 8 0000 i månaden, säger Lennart Ekholm.
Även han anser att Vattenfall höjt avgifterna orimligt mycket.
– Som jag förstår det behöver man pengar för att finansiera omställningen mot miljövänligare el. Det ska tydligen kunderna betala i förskott.