På torsdag planeras ett nytt lagförslag komma upp för debatt i riksdagen. Det handlar om tillfälliga förbud att med vissa färdmedel transportera personer utan giltiga identitetshandlingar till Sverige.
– Jag tycker det är viktigt att vidta åtgärder om Sveriges säkerhet är hotad men det som oroar mig är vad som händer hos oss på gränsen. Med pandemin och gränsstängningar färskt i minnet blir det såklart en oro, säger Nina Waara.
Enligt förslaget får bara förbudet införas på vissa grunder, exempelvis om det uppstått en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet.
Justitieutskottet har föreslagit att riksdagen ska bifalla propositionen. Det skulle innebära att regeringen tillfälligt kan införa regler om förbud att transportera personer som inte har en giltig id-handling till Sverige från andra länder. Regeringen ska enligt förslaget också kunna införa sanktionsavgifter för transportföretag som bryter mot detta.
De eventuella föreskrifter som meddelas ska enligt lagrådsremissen vara tidsbegränsade och inte längre än sex månader i taget.
– Sex månader är en väldigt lång tid om vi skulle hamna i en sådan situation, säger Nina Waara.
Men hon menar också att det finns oklarheter i förslaget som presenterats och hur det praktiskt ska genomföras.
– Vad händer om du inte har ett pass, kommer från Finland och ska jobba till exempel? Det är en stor fråga för kommunen som har många anställda som bor i Finland.
– Det finns nog i det här läget fler frågor än svar. Det har inte kommit några förtydliganden kring hur det här rent praktiskt ska ske. Ska bilar kontrolleras eller de som går över gränsen?
Buss är ett fordon som nämns i förslaget där passagerare kan kontrolleras vid beslut.
– Hur ska man säkerställa att det görs på ett säkert sätt så att det inte uppstår hotfulla situationer?
Kommunalrådet ställer sig också frågande till på vilket sätt gränsen skulle kunna stängas eftersom kommunen varit med om flera olika typer av regleringar.
– I dagsläget skapar det en viss oro eftersom vi inte har svar på de här frågorna. Just nu är oron att vi hamnar där vi var under pandemin och där vill vi inte hamna igen.
Hon menar att förslaget lätt skulle kunna bli utan effekt.
– Om man ska bli kontrollerad när man åker buss eller tåg men inte när man passerar med bil funderar jag om det säkerhetsmässigt blir någon skillnad.
Hon tycker inte att alla som sitter i riksdagen är riktigt insatta i hur det ser ut vid gränsen och närheten mellan bland annat Haparanda och Torneå.
– Det visar många besök som vi haft hos oss, att man säger ”oj, är ni så här nära”. Alla blir förvånade över hur nära vi är. Det var någon som sa ”man vet inte ens att man passerat gränsen om man inte vet var gränsen är”.
– Den där okunskapen är det som gör att vi hamnar i de här situationerna, det visades tydligt under pandemin, en stor okunskap både från svenska och finska sidan till vår situation.
Planerat beslutsdatum är torsdag, där utskottets förslag är att riksdagen antar regeringens förslag om lag. Om den klubbas igenom är tanken att den nya lagen ska börja gälla 1 mars.