Haparanda har en av Sveriges billigaste förskolor. Kommunens kostnad på 124 157 kronor per barn var Sveriges femte lägsta siffra 2017. Men politiska styret med C, SJVP, M och KD vill ändå slopa den avgiftsfria förskolan som infördes för tolv år sedan under Sven-Erik Buchts (S) tid vid makten.
Inte bara Socialdemokraterna är direkt emot idén om att börja ta betalt av föräldrarna. Vänsterpartiet har också reserverat sig mot beslutet i arbetsutskottet.
– Det är ett definitivt nej. Det här är en fråga som verkligen engagerar oss i V, säger Monica Perdahl Täikkö (V).
V menar att man ska ta hänsyn till låga medelinkomsten i Haparanda. Och de drygt två miljoner kronorna man ska få in genom avgifterna tycker inte Perdahl Täikkö är tillräckligt för att genomföra förändringen.
– Allt kan inte sköta sig självt. Det blir en administration kring det här också.
Niklas Olsson (M), ordförande i nämnden, försvarar avgifterna med att pengarna ska investeras i verksamheten. Och de som tjänar mindre betalar mindre.
– Kommuner som har försökt med avgiftsfri skola har backat tillbaka till att införa en avgift igen. Vi menar att man kan använda de här pengarna till att höja kvaliteten på förskolan, säger Olsson.
Först funderade man på att införa en 25-procentig rabatt rakt igenom. Men man kom sedan fram till en modell där man drar av 10 000 på den sammanlagda bruttolönen i alla hushåll och sedan betalar man en fast procentsats av den inkomsten, maximalt tre procent av inkomsten.
Det dyraste är första barnet i ett till två års ålder och sedan sjunker kostnaden efter både barnets ålder och antalet barn i familjen. De som kommer betala mest är de som i hushållet har en sammanlagd inkomst högre än 57 490 kronor i månaden. De får betala 1 425 kronor i månaden för en tvååring som är i förskolan i mer än 25 timmar i veckan. Allmän förskola är fortsatt avgiftsfri.
Har inte gratis förskola ett bra signalvärde?
– Vi har inte sett något ökande antal ungar, utan tvärtom. Barnafödandet går kraftigt ner i Haparanda och vi tror inte att det här är något som påverkar dig att skaffa barn, om skolan är avgiftsfri eller inte. Det som påverkar mer är kvaliteten och vi tror att vi kan höja den genom att ta ut mer pengar och använda det på verksamheten.
Vad ska ni lägga pengar på?
– Vi har till exempel ett projekt med giftfri förskola, som kostar pengar. Man skulle kunna använda pengarna på mer utbildning. Det finns många ställen som man kan satsa mer pengar på, säger Niklas Olsson (M).
Frågan behandlas i barn- och ungdomsnämnden under onsdagen, men ska också upp i kommunfullmäktige innan avgiften i Haparanda är klubbad.