Nu har Haparanda blivit rättvisemärkt
I går diplomerades Haparanda till Fairtrade city. Kommunalråd Sven-Erik Bucht såg ceremonin som ett avstamp i kampen för rättvisa.- Jag vill uppmana alla andra kommuner att göra likadant. Tänk om vi kunde utropa oss till världens första Fairtrade country, säger Sven-Erik Bucht.
Helena Markstedt lämnade över diplomet och beviset på att Haparanda nu blir en Fair trade city till ett stolt kommunalråd Sven-Erik Bucht.
Foto: linda danhall
- Haparanda är nu Norrlands nordligaste Fairtrade city och i dagsläget också väldens nordligaste, säger Helena Markstedt.
Ett Handelssamarbete
Tolv kommuner i Sverige och sammanlagt 500 städer i hela världen har anslutit sig till rättvisemärkt som innebär att kommunen, näringsliv och föreningslivet ska satsa extra kraft på att handla och köpa in rättvisemärkt. 1,5 miljoner människor världen över arbetar med att producera rättvisemärkta produkter.
- Tillsammans arbetar vi för mänskliga rättigheter och juste lön. När du i Haparanda handlar rättvisemärkt påverkar du en människa i världen.
Ett steg
Kommunalråd Sven-Erik Bucht fick ta emot diplomet av Markstedt.
- Det här är en speciell dag för Haparanda som kommer att gå till historien. Nu kommer vi att arbeta för att vår tvillingstad Torneå också ska kunna bli Fairtrade city, säger Bucht.
Montessori Droppens, Birgitta Enevold som länge har arbetat för rättvisemärkta varor fanns på plats under ceremonin och hon var både glad och rörd.
- Vi började 1987, den här dagen bekräftar att det kan ta tid men droppen urholkar stenen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!