Norrbottens nya jourister

Sex norrbottningar har utbildats till jourister, någonting som ska ge än bättre bemötande på länets kvinnojourer.- Jag har redan haft nytta av utbildningen, säger Ann-Kristin Hjort.

Ann-Kristin Hjort, Helena Jacobsson, Maria Nilsson och Aune Blomberg är fyra av sex nyexaminerade jourister i kvinnojouren.FOTO: linda danhall

Ann-Kristin Hjort, Helena Jacobsson, Maria Nilsson och Aune Blomberg är fyra av sex nyexaminerade jourister i kvinnojouren.FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

HAPARANDA2009-02-27 06:00
Många kvinnor söker varje år hjälp hos kvinnojouren. Att stötta kvinnor som har blivit misshandlade av sina män ställer höga krav på rätt bemötande. Kvinnan har ofta under lång tid fått sin självkänsla nedmonterad och är både rädd och osäker. Ann-Kristin Hjort vid kvinnojouren berättar att den genomsnittliga tid som kvinnan behöver för att bestämma sig för att lämna mannen är sju år.
- Det är en stor skam för kvinnan och ett oerhört stort steg att ta. Nästan det första som de säger till oss är att de skäms.
Tar lång tid
Många kvinnor går också tillbaka till mannen och det våldsamma förhållandet flera gånger,innan de tar de slutgiltiga steget, bort från våld och maktutövning.
- Man saknar ändå människan och det har funnits fina stunder, säger Helena Jacobsson.
Det har också visat sig att det är ännu svårare att lämna förhållandet om paret har barn.
- Barn har känsliga känselspröt. Man kan tro att de inte vet, men det gör de. De här barnen är alltid psykiskt misshandlade, säger Hjort.
Nu har sex norrbottningar genomgått den ett år långa utbildningen till jourist. Aune Blomberg, Haparanda, Maria Nilsson, Övertorneå-Överkalix, Ann-Kristin Hjort, Älvsbyn, Helena Jacobsson, Kalix, och Piteåborna Lena Pettersson och Magdalena Björk.
Utbildningen syftar till att ge redskap till de bästa sätten att bemöta kvinnor och barn i behov av hjälp, och är också tänkt att stärka yrkesrollen och ge legitimitet till kvinnojouren.
- Jag har redan haft nytta av utbildningen. Innan visste jag inte mycket om hedersrelaterat våld och den kunskapen har jag fått användning av nu.
Ökad kunskap
Aune Blomgren säger att hennes yrkesroll har stärkts.
- Nu vet vi exakt hur vi ska göra och hur rättegångar och förundersökningar går till. Nu kan vi verkligen stötta kvinnor.
Utbildningen har också stärkt relationen mellan kvinnojourerna i länet.
- Varje tur till skolan har tagit åtta timmar i bussen, så vi har verkligen lärt känna varandra, säger Maria Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om