Naturvårdsverkets representant: "Det här får inte hända"

Den skadade mårdhunden väcker starka känslor.
- Egentligen är detta en djurskyddsfråga, djur ska inte plågas, säger Per Risberg, vid Naturvårdsverket.

HAPARANDA2013-03-30 04:31

Vad har hänt? Det är frågan som ansvariga har att brottas med och nästa fråga blir om även andra djur ute i skogarna lider av sina sändare.

- Halsbanden får inte påverka djuret negativt. Jag vill inte spekulera om vad som hänt i det här fallet men skador kan uppkomma om djuret fastnar, om halsbandet är skevt, för tätt eller för löst. Jag har inte hört talas om något liknande fall på många år. Det är viktigt att de som arbetar med detta är väldigt noga, det här får inte hända och de djur som märks ska följas väldigt noga, säger Per Risberg, vid Naturvårdsverket.

Utredning är viktigt
Han säger att ett tusentals djur har märkts och det enda fall av skada som han kan komma på gällde en varg.

- Vid kontroll upptäcktes att den fått fukteksem och man valde att inte förse den med halsband längre. Det är väldigt viktigt att den här mårdhunden och dess halsband undersöks noga så att detta inte händer igen. Mårdhunden ska skickas antingen till mårdhundsprojektet eller direkt till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Konstaterar skada
Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid enheten för patologi och viltsjukdomar vid Statens veterinärmedicinska anstalt har tagit del av NSD:s fotografier på den skadade mårdhunden.

- Det ser ut att kunna finnas en vätskande sårbildning på platsen för sändaren. För vidare bedömning behöver hela djuret eller skinnet skickas för undersökning så det inte blir några feltolkningar, säger Erik Ågren.

Han säger att vid misstanke om problem med sändarförsedda mårdhundar bör också utöver mårdhundsprojektet även Statens lantbruksuniversitet kontaktas, för att följa upp saken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om