Nationalbastudagen firades för 22:a gången under lördagen. Annacarin Nyberg från Stockholm firade i Kukkola för åttonde gången när hon var på besök i helgen. Arrangemanget i Kukkola fick henne att satsa på bastukulturen även hemma i Stockholm.
Det var lite av en slump att hon hittade en länk till Svenska bastuakademien och till nationalbastudagen i Kukkola för åtta år sedan. Men hon har aldrig ångrat att hon åkte uppåt den sommaren. I dag är hon själv drivande i Tanto bastu som 2016 såg till att Södermalms stadsdelsnämnd beviljade en bastuflotte i Årstaviken.
Intresset för att bli medlem i föreningen har blivit så stort att man har fått stänga av ansökningssidan på webben för att kunna hantera alla nya medlemmar korrekt. I dag har föreningen över 450 medlemmar som bastar i Tantolunden.
– Bastuintresset växer så det knakar, säger Annacarin Nyberg.
Under lördagen hade man föreläsningar, tävlingar och givetvis – en sjuhelsikes massa bastubad.
Göran Honkamaa tackade för sig efter 17 år som ordförande för Svenska bastuakademien. För Honkamaa har bastun naturligtvis blivit något heligt – precis som föreningen.
– Den betyder allt. Tänk att vi kan ha både bastuns- och sikens rike här.
Göran Honkamaa föredrar 65 grader och 85 procents luftfuktighet i bastun. Men det finns många åsikter om hur man bastar. Därför hade man elva bastur igång i Kukkola.
– Ja, visst heter det bastur? Inte bastuer eller bastus? frågar en förbipasserande.
– Huvudsaken är att det är många, skrattar Göran Honkamaa.