Nämnden håller hårt i börsen

En tjänst dras in och öppettiderna minskar på badhuset i Hapa-randa.- Det blir en mindre förändring än vi först trodde, säger Kåre Strömbäck, barn- och ungdomsnämden.

Eine Pirilä (C) vill inte att politikerna vänder ryggen till de nära 2000 Haparandabor som i en namninsamling kräver att badhuset är öppet för alla. FOTO: linda danhall

Eine Pirilä (C) vill inte att politikerna vänder ryggen till de nära 2000 Haparandabor som i en namninsamling kräver att badhuset är öppet för alla. FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

HAPARANDA2009-05-29 06:00
År 2009 blir ett år när mycket fokus ligger på ekonomifrågor. Lågkonjunkturen skapar instabilitet och kommunerna får vara beredda på överraskningar som påverkar budgeten.
- Skatter och stadsbidrag pekar på ett underskott på 4,5 miljoner kronor. För nästa år är siffran uppe i minus 10 miljoner kronor. Barn-och ungdomsnämnden har nästan hälften av kommunens budet och vi måste jobba väldigt ekonomiskt i år, säger Kåre Strömbäck, barn- och ungdomsnämnden i Ha-paranda.
Badfrågan bestämd
Under en tid har en omdiskuterade fråga varit frågan om förändrade öppettider för simhallen. Förslaget var att bara skolan och föreningar skulle kunna nyttja badhuset. Allmänheten skulle hänvisas till badhuset i Torneå.
Centerpartiets Eine Pirilä har arbetat intensivt för att behålla de nuvarande öppettiderna. En protest har lämnats in till kommunen och många har ställt sig frågande till förslaget.
- För många är badhuset det enda nöje familjen har råd med, säger Pirilä.
Nu visar det sig att sparåtgärden kan bli mindre dramatisk.
- Vi minskar personalen från 2,5 till 1,5 tjänst.
Hur tjänsten ska dras in, om det blir genom uppsägning, frivillig pensionsavgång eller pensionering säger Strömbäck att är oklart i dagsläget.
- Vi behöver inte minska lika mycket som vi trodde på öppettiderna. Simhallen ska vara öppen minst 15 timmar per vecka för allmänheten.
Pedagogik och omsorg
Det beslutades på barn-och ungdomsnämnden möte under onsdagen. Då beslutades också förändrade barnomsorgstider för barn till föräldralediga och arbetslösa i kommunen.
- Vi har pekat ut den pedagogiska tiden och skilt pedagogiska verksamheten från omsorgsdelen.
Enligt det nya beslutet får barn till föräldralediga och arbetslösa börja på förskolan klockan halv nio på morgonen.
- Det ger kontinuitet, det är viktigt för personalen att de kan planera sin verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om