I april 2021 drog persontågtrafiken på Haparandabanan igång igen. Med det i tanken har en förstudie pågått för att undersöka möjligheterna till att utveckla stationshuset och väcka byggnaden till liv på nytt.
Vid årsskiftet avslutades arbetet och en rad möjligheter har tagits fram. Förslagen är uppdelade i etapper och handlar om allt från att få igång restaurang/café/bistro till möjligheter med hotellverksamhet, upplevelsemuseum och att skapa en kulturscen.
– Helst skulle man ju nästan vilja göra allt som sagts, och helst imorgon, säger Bengt Strandberg som är näringslivschef i Haparanda och suttit med i styrgruppen för projekt.
Många av förslagen som kommit fram har en touch av år 1919, då järnvägsstationen i Haparanda färdigställdes. Det handlar exempelvis om att restaurera och inreda hotellrummen i stil från den tiden och servera mat från en 1919-års meny. Förhoppningen, menar Bengt Strandberg, är att kunna skapa en mötesplats för folk i lokalområdet men också ett besöksmål för de som kommer längre ifrån.
– Järnvägsstationen kan också vara ett komplement till Ikea-resan. Fortfarande är det väl många som kommer till Haparanda för Ikeas skull, säger han.
Vad som kommit fram ska presenteras för politiken men näringslivschefen tror att det kommer behövas mer än politiska beslut och kommunala medel om tankarna ska kunna förvandlas till verklighet.
– Det är vår vision som vi jättegärna vill att ska bli verklighet, men jag tror väl att vi måste få andra medel. Här kanske vi måste få något riksstöd på något vänster för att kunna genomföra vissa saker.
Hur sannolikt är det att de här sakerna går att genomföra?
– Det är väl därför vi gjort det i steg. Om vi tar det här första, att få till någon typ av restaurangdel. Det är väl det jag tror är mest sannolikt att blir i närtid. Sedan kan jag tänka mig att man kanske får till hotellrummen, om jag ska försöka gradera någonting.
Vad det blir av förslagen och vad som kommer hända vid stationsbyggnaden återstår att se. Förslagen som tagits fram är ingenting som genomförs i en handvändning, menar Bengt Strandberg.
– Om det här skulle vara en verklighet med alla de här grejerna inom tio år, då skulle jag känna mig överlycklig och det hoppas jag även alla andra skulle göra, men det kräver ju som sagt var både finess, finansiering och samverkan mellan många olika aktörer.