Drygt 140 personer deltar just nu i den två dagar långa Leaderkonferensen som hålls i Haparanda om landsbygdsutveckling och lokalt ledd utveckling.
– Hela träffen genomsyras av erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning om hur vi kan göra verkstad av fyra av EU:s struktur- och investeringsfonder, säger Beata Allen, projektledare och huvudansvarig för konferensen.
Leaderprojekten som är del i EU:s utvecklingsarbete, går ut på att utveckla och drivkraften är människor. Arbetet startade år 1991.
– Med leadermetoden utvecklas Sverige. Att skapa arbeten är jätteviktigt, slår Peter Melin vid Landsbygdsnätverket fast.
Nätverkets Maria Gustafsson säger att syftet med konferensen är att få ökade kunskaper och att knyta kontakter.
– Temat är att bygga broar, säger Maria Gustafsson.
Inför konferensen har deltagarna fått lämna in strategier och hållbarhet och besöksnäring är någonting som majoriteten håller högt.
– Det finns mycket att göra här i Tornedalen och gott om plats. Min tanke är att ni inte åker hem härifrån utan stannar. 90 procent av Europas järnmalm kommer från det här Leaderområdet och skogen har ett årligt exportvärde på 1,5 till 2 miljarder kronor. Vidareförädlingen och turismen i regionen har bara sett sin början, säger Bengt Niska, styrelseledamot i Leader Tornedalen vid sin föreläsning.
Konferensen har föregåtts av ett intensivt planeringsarbete som resulterat i deltagare från så väl svenska som finska Tornedalen. På plats finns drygt 140 deltagare från 34 av landets 48 leaderområden.
– Det internationella samarbetet är viktigt, säger Peter Melin.
I våras meddelades av Jordbruksverket att Lokalt ledd utveckling Tornedalen beviljats 34 miljoner kronor för lokalt ledd utveckling fram till år 2020. Nu är processen att välja ut lämpliga projekt i full gång.
– En hel del pengar, pengar som det går att göra mycket bra med, konstaterade kontaktperson Håkan Wikman då.
På plats på konferensen är också representanter från näringsdepartementet och jordbruksverket och en hälsning från landbygdsminister Sven-Erik Bucht om visades via videolänk.
Men konferensen är också mer än nätverkande, den innebär också ett avstamp inför den nya programperioden. Vid gruppseminarier får deltagarna byta erfarenheter och tipsa varandra om allt från lyckade projekt till en utvärdering av den förra programperioden. De får lyssna till föreläsningar om Leaderprojekt och gränsöverskridande samarbeten. Även studiebesök står på agendan.
– Det är otroligt givande att träffas så här, säger Maria Gustafsson.