Anna Hallberg har varit med i ett webbinarium "Vår gemensamma Tornedalen - Arena Tornedalen", där pandemins konsekvenser för Tornedalen och hur man kan gå vidare som en stark nordisk region har diskuterats.
Tornedalen har på olika sätt drabbats hårt av den bristande koordineringen i Norden.
– Det nordiska samarbetet har satts på hårda prov och jag tror att vi alla är lite häpna över att det inte fungerar bättre när vi är i kris. Tornedalen är det område som har drabbats värst i detta, säger Anna Hallberg.
Exempel?
– Arbetspendlingen fungerade, men det finns så mycket annat som binder ihop länderna. Det handlar om kultur, idrott, företagande på gränsen och mycket annat som exempelvis och inte minst mellanmänskliga relationer. Vi behöver titta mer på vilka effekter det får för samhället i stort när gränser stängs och hur vi kan agera för att dessa saker kan fungera även i en kris.
Vad göra?
– Vi behöver säkerställa att vi kan hålla gränserna öppna så långt det bara är möjligt, och när det inte går, informera varandra innan beslut. Vi behöver då också arbeta tillsammans för att hitta flexibla lösningar och där det är möjligt ta bort de negativa effekterna.
Anna Hallberg säger att hon lagt förslag om en utredning, om en helt ny modell för samarbete i Norden i krissituationer.
– Utredningen får ett halvår på sig och den ska landa i tio till femton punkter, rekommendationer, om hur de nordiska länderna ska möta kriser tillsammans. Jag är väldigt glad över utredningen, att den vunnit gehör. Utredningen är jätteviktig, men vi måste också visa på konkreta resultat som påverkar människor i deras vardag och där handlar det exempelvis om vad jag tidigare nämnde som binder ihop länderna.
Vad mer tar du med dig efter i dag?
– Det framfördes att vi politiker inte bara kan sitta i Stockholm och Helsingfors. Det är viktigt, och ett jättebra medskick. Jag ser mycket fram emot, så snart resandet kan komma i gång i Sverige igen, att träffas vid gränsen med respektive regeringar. Jag är i regionen en del, så jag har sett det, men fler behöver se det. Jag tror att vi måste se ljuset, känna dofterna och se miljön på plats för att förstå hur beroende vi människor är av varandra i det här området, säger Anna Hallberg.