Miljoner kastas i sjön - fåran inte nog djup
Älvmynningen i Haparanda ska muddras så att isbrytare kan ta sig in och förhindra isproppar om våren. Djupet i muddringsfåran ska vara 4,5 meter och nu höjs kritiska röster.- De kastar 52 miljoneri sjön. Den måste göras djupare, säger Lennart Sundqvist, lots och sjökapten.
Den planerade muddringen av älvmynningen i Haparanda håller inte måttet. Djupet räckter inte till, hävdar lotsen Lennart Sundqvist och Mikael Rönnbäck, Luleå bogserbåtsaktiebolag.Foto: magnus pehrsson
Foto: Magnus Pehrsson
Kanalen ska bli 35 meter lång, 4,5 meter djup och drygt 5 kilometer lång.
Eliminerar proppar
Satsningen kostar 52 miljoner kronor. Haparanda och Torneå satsar 10 miljoner kronor var och 16 miljoner kronor var kommer som statsbidrag via räddningstjänsten i respektive land. Tanken är att isbrytare ska kunna ta sig in och bryta upp isen så att inte isproppar uppstår.
- Det är bortkastade pengar. Inga isbrytare kan gå i så grunt vatten, fåran måste göras djupare, säger Lennart Sundqvist.
Sjunker i aktern
Han säger att en isbrytare har "sluttande stäv" som gör att den ska glida upp på isen och sedan bryta ned den. Det innebär att när isbrytaren stiger i fören så sjunker den i aktern.
- Med en isbrytare kör man högt upp innan man bryter isen. En isbrytare ligger djupt i vattnet och när den stiger går den ännu djupare. Tar propellern i en sten, då är det kört.
Sundqvist uppmanar att muddra åtminstone 1,5 meter till.
Mikael Rönnbäck, vid Luleå bogserbåtsaktiebolag, säger att 4,5 meter inte är tillräckligt djupt för vare sig bogserbåtar eller för isbrytare.
- Isbrytare behöver en 8-8,5 meter, de behöver vatten under kölen. Kemi hamn har en mindre isbrytare som kanske flyter på 4,5 meter, men det låter lite.
Teknisk analys
Kommunalrådet Sven-Erik Bucht säger att en noggrann utredning har genomförts.
- Det har genomförts en teknisk analys för att säkerställa att isbrytningen klaras med en hamnisbrytare.
Han säger att undersökningen genomförts i Rovaniemi av Lapplands miljöcentral.
Mikael Rönnbäck funderar om det kan vara en oklarhet som orsakat frågorna kring muddringen.
- Det är skillnad på om det största djupet blir 4,5 meter eller om det blir tillåtet för båtar som går 4,5 meter djupt att gå in där.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!