Miljökonsult drog fullt hus

Mongoliet har kommit längre i sitt miljöarbete än Sverige, anser miljökonsulten Staffan Svanberg.- Om vi fortsätter i samma takt som nu har vi en 90-procentig ökning av tung trafik på våra vägar om tio år, säger Svanberg.

Staffan Svanberg bjöd på sig själv i en engagerad föreläsning. FOTO: Andreas Elvstrand

Staffan Svanberg bjöd på sig själv i en engagerad föreläsning. FOTO: Andreas Elvstrand

Foto: Andreas Elvstrand

HAPARANDA2009-11-24 06:00
Tillsammans med flera svenska folkhögskolor har Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda engagerat sig i klimatmötet i Köpenhamn. Och det var fullt hus när miljökonsulten Staffan Svanberg berättade om klimathotet på skolan i går. Han tycker att det finns ett stort miljöintresse i Haparanda.
- Det händer mycket bra saker som inte syns, till exempel sparar många företag energi.
Tror på COP15
Med bilder och diagram engagerade han publiken och förklarade på ett lättsamt sätt hur koldioxidutsläppen ökat trots att avgaserna blivit renade från både bly och svavel.
- Det är koldioxiden i atmosfären som ger varmare klimat.
Som ett exempel på effekterna visade Svanberg två bilder från Kilimanjaro, ett från sjuttiotalet och ett från i år. De visar att snön nästan försvunnit.
Värstascenario
- Smältvattenbristen blir ett stort problem för de människor som lever där, säger han.
Staffan Svanberg ser ändå ljust på klimatmötet i Köpenhamn, COP15, som hålls i mitten av december.
- Många är besvikna på att det antagligen inte kommer bli något bindande avtal där, men det är ändå en stark process som alla länder är med på. Nu är det viktiga att få kineser och amerikaner att skriva under. De står för hälften av jordens utsläpp. Förhoppningsvis kan det tas ett beslut nästa år.
Det värsta scenariot Staffan Svanberg ser just nu är att klimatmötet inte skulle göra någon skillnad alls.
Mongoliet engagerar sig
På fredag åker han till Mongoliet på uppdrag av Världsnaturfonden för att föreläsa om hållbar utveckling. Han uppskattar att statsminister Fredrik Reinfeldt är driven i miljöfrågan. Men han förstår inte hur det går ihop med regeringens förslag om att ta bort en miljöparagraf i den svenska skollagen.
- Där går Sverige åt fel håll, säger Staffan Svanberg, och tillägger att han tycker att Mongoliet kommit längre än Sverige i miljöarbetet med mindre utsläpp och större engagemang. Sen fem år tillbaka har Världsnaturfonden ett projekt om hållbar utveckling i Mongoliet.
- Det känns roligt att det jag gör där har stor inverkan, vi jobbar nära makthavarna och de tar in våra argument i sina diskussioner, säger Svanberg glatt.
Föreläsningen på folkhögskolan i Haparanda drog ett nittiotal engagerade åhörare. Bilder och illustrationer fick dem att reflektera över klimathotets problem och lösningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om