Mikael Styrman skulle störtas

Sven-Erik Bucht deltog i ett kuppförsök mot Mikael Styrman.- Jag vill inte börja med det där tjafset nu, säger Sven-Erik Bucht, kommunalråd i Haparanda.

Mikael Styrman skaffade sig snabbt egen                       aktiemajoritet och avstyrde kuppörsöket. "Då satt de där, långa i ansiktet", säger han.foto: kurt engström

Mikael Styrman skaffade sig snabbt egen aktiemajoritet och avstyrde kuppörsöket. "Då satt de där, långa i ansiktet", säger han.foto: kurt engström

Foto: Kurt Engström

HAPARANDA2010-09-17 05:48
Aktieägarnas kuppförsök mot Mikael Styrman och Ekfors kraft utspelade i slutet av 1990-talet.
"Det är inte smickrande för kommunledningen, men jag vill inte berätta någonting", är en vanlig kommentar från de dåvarande aktieägarna som fortfarande är i livet.
Andra säger:
"Jag skulle vilja berätta, men jag är rädd för repressalier".
- Varenda människa snackar om det i Kukkola, men jag kan inte historien rätt, säger Tryggve Kenttä, bestyrelsen i Kukkola.
Kyper fram
Så småningom kryper historien fram.
- Det var inte snyggt gjort och min man ångrade resten av sitt liv att han lämnade över en fullmakt för sin röst, säger Suoma Peltari, vars man vid tiden för kuppförsöket var aktieägare i Ekfors kraft.
Ekfors kraft har i tre generationer styrts av män som drivit sin egen tes om hur bolaget ska skötas.
- Elleveranserna fungerar utmärkt och vi har så gott som aldrig strömavbrott till skillnad från andra bolag, säger kommunalrådet i Övertorneå Linda Ylivainio.
Men genom åren har såväl nuvarande verkställande direktör Mikael Styrman som hans far och farfar blivit starkt ifrågasatta och flera gånger har bolaget utsatts för försök att minska Styrmans makt.
Vid ett av dessa kuppförsök medverkade Sven-Erik Bucht.
Förberedde övertagande
Det inleddes då Mikael Styrman och några aktieägare råkade i luven på varandra, bland annat om insynen i bolaget. Det hölls flera möten där Sven-Erik Bucht närvarade.
- Aktieägarna ville med tvång få aktieutdelning och tillsätta en särskild granskningsman. De ville också att vi skulle låna pengar till utdelningen, säger Mikael Styrman.
Samtidigt började ett antal aktieägare att gå runt i byarna för att skaffa sig fullmakter för att kunna rösta igenom och förhindra styrelsens ansvarsfrihet.
- Vi samlade ihop 800 aktier av totalt 6 000 i bolaget, uppnådde tio procent och kunde tillsätta en minoritetsrevisor. Han gick igenom bolagets verksamhet och såg att 60 militära lastbilar, som Mikael Styrman köpt för en spottstyver, hade sålts till Ekfors kraft för 600 000 kronor. De hade elkunderna betalat. Han hade också tagit ut tre miljoner kronor för att köpa Rottnebybruk och som säkerhet lämnat avverkningsrätt på en rotpost som hade avverkningsförbud, säger Peter Malmström, aktieägare som deltog i aktionen.
- Tanken var att avsätta mig, säger Styrman.
Suoma Peltaris man gav efter samtal med aktieägarna sin fullmakt.
- Jag minns att jag tänkte; hur ska Sven-Erik Bucht kunna ta över, han hade väl inte den kunskapen. Vilket bråk det blivit efter detta, säger Suoma Peltari.
Dagen före nyårsafton år 2000 skulle planen slutföras, men Mikael Styrman hade fått nys om saken och hans mamma hade därför skrivit över sina aktier på honom.
- Då var jag majoritetsägare och de satt där långa i ansiktet, säger Styrman.
Han genomförde också snabbt en aktieemission och plötsligt fanns det 140 000 aktier i stället för 6000 berättar Peter Malmström.
- Vi försökte stoppa den, men plötsligt var våra aktier inte värda någonting. Han bestal oss på 25 till 30 miljoner kronor. Jag har inte hört att Sven-Erik Bucht var tänkt till vd-posten, men han hade tagit till vara folkets intressen. Jag hoppas verkligen att få bort Styrman som plågat folket i Tornedalen i så många år.
Bara fantasier
Sven-Erik Bucht vill inte prata om det inträffade.
- Jag vill inte börja med det där tjafset nu, säger han.
Försökte ni störta Mikael Styrman?
- Det är bara fantasier. Familjen Styrman är en stor aktieägare, så det vore omöjligt.
Kan det här vara en anledning till eltvisten?
- Nej, nej. Problemen startade långt innan, säger Sven-Erik Bucht.
Parallellt med eltvisten mellan Haparanda kommun och Mikael Styrman pågår även Övertorneås övertagande av belysningsnätet, Energimarknadsinspektionens ansökan om tvångsinlösen och konkursansökan av två av Styrmans företag.
Dessutom brottmålet där Mikael Styrman överklagat sin dom på tre års fängelse och fem års näringsförbud för skattebrott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om