Migrationsverket i beredskap för att ta emot Finlands flyktingar

En grupp med hundratals asylsökande kan snart gå över gränsen till Haparanda. Men deras chanser att få söka asyl i Sverige är små.

Över gränsen. Målet med demonstrationen är inte främst att asylsökande ska gå över gränsen till Sverige, men enligt pressmeddelandet har vissa av deltagarna uttryckt att de vill göra det. Bilden har inget samband med texten.

Över gränsen. Målet med demonstrationen är inte främst att asylsökande ska gå över gränsen till Sverige, men enligt pressmeddelandet har vissa av deltagarna uttryckt att de vill göra det. Bilden har inget samband med texten.

Foto: Drago Prvulovic

Haparanda2017-08-22 12:28

Som Norrbottens Media skrev på söndagen planerar hundratals, kanske upp emot tusen, asylsökande i Finland att gå över landsgränsen från Torneå till Haparanda för att istället söka asyl i Sverige.

LÄS MER: Asylsökande planerar massflykt – från Finland till Sverige

– Vi känner till dessa medieuppgifter och kommer titta närmare på dem. Men generellt har vi god kontakt med gränspolisen som ansvarar för Sveriges gränser. Om det skulle komma ett större antal personer till Sverige har vi beredskap för detta, säger Lisa Danling, kommunikatör vid Migrationsverket.

I fall där personer ansökt om asyl i ett annat EU-land, i detta fall Finland, är det enligt Dublinförordningen det landet som är ansvarigt för att pröva asylansökningarna. De som redan har sökt asyl kommer därför sannolikt att skickas tillbaka av svenska myndigheter.

– Om en person inkommer med en asylansökan i Sverige kommer det sannolikt leda till att vi ställer en begäran till finska myndigheter om att överta prövningen av asylansökan vilket innebär att personen i fråga får ett beslut om avvisning, säger Lisa Danling.

Den planerade massflykten är en protest mot att Finland utvisar människor till Irak. De som planerar att ge sig ut på marschen ska mestadels vara irakiska flyktingar som upplever att landet bedriver en omänsklig asylpolitik och därför vill pröva lyckan i ett annat land.

Men även från Sverige skickas irakier tillbaka. Så sent som för ett år fälldes Sverige av Europadomstolen för mänskliga rättigheters högsta kammare, efter att en familj fått beslut om utvisning till Irak fastän de utsatts för övergrepp av al-Qaida och riskerade förföljelse om de tvingades återvända.

Migrationverkets senaste rättsliga ställningstagande om situationen i Irak, från november 2016, innebär dock stärkt skydd för vissa utsatta grupper.

– Även om det i delar av Irak råder väpnad konflikt är inte situationen sådan att alla som kommer därifrån har rätt till skydd i Sverige. Vi gör en individuell bedömning av om en person har skyddsbehov och saknar möjlighet att flytta till en annan del av landet, säger Lisa Danling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!