Mårdhundar plågas av GPS-sändarna

En sändarförsedd mårdhund har dödats i Haparanda.När sändaren togs bort upptäcktes blodiga och variga sår på mårdhundens hals.- Så här får det absolut inte vara, säger Ulrika Jakobsson, vid Mårdhundsprojektet.

Så här ser mårdspår ut enligt spårguiden.

Så här ser mårdspår ut enligt spårguiden.

Foto:

HAPARANDA2013-03-30 04:31

Debatten om mårdhundens vara eller inte vara går tidvis het i Tornedalen. Svenska myndigheter har bestämt att inga mårdhundar ska finnas i landet och sedan drygt 2,5 år tillbaka pågår ett mårdhundsprojekt, där mårdhundar steriliseras och förses med GPS-sändare. Projektet ansvarar också för de 150 kameror som placerats ut som varningssystem för mårdhund och ett antal fältpersonal övervakar utvecklingen.

Sändarna kan vara svåra att se och det gör att jägare ibland skjuter mårdhundar försedda med sändare. Så skedde i dagarna i Haparanda. En mårdhundsvalp och en vuxen mårdhund båda försedda med sändare sköts.

Under sändaren på den vuxna mårdhunden var pälsen avskavd, huden var sårig, blodig och varig och halsbandet med sändaren satt som klistrad vid halsen.

- Oj, det var inte bra. Vi ska vara humana mot djuren, de får absolut inte lida, säger Ulrika Jakobsson, vid Jägarförbundet och Mårdhundsprojektet.

Vill få kontakt
Hon uppmanar jägaren att kontakta henne snarast.

- Sändardjuren är väldigt värdefulla för oss, de ska vara fräscha. Vi måste få kontrollera vad som har hänt, om sändaren har slutat att fungera så att vi inte har kunnat kontrollera att allt är bra med djuret. Det här är väldigt viktigt att utreda, säger Ulrika Jakobsson.

Haparandapolisens utredare Staffan Staalback säger att det inträffade kan vara en fråga för polisen.

- Det här är någonting som vi kan titta på och utreda om någon brustit i hanteringen så att det har blivit fel mot djuret, säger Staffan Staalback.

Ulrika Jakobsson säger att ett 20-tal mårdhundar är försedda med sändare. Dessa lockar till sig andra mårdhundar som sedan i sin tur förses med sändare, eller avlivas och sänds till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

- Sändare är det mest effektiva sätt som vi har sett, men tyvärr försvinner en del av de sändarförsedda mårdhundarna, en del blir skjutna, överkörda eller förolyckas på andra sätt, säger Ulrika Jakobsson.

Sammanfattande konferens
När mårdhund upptäcktes i Tornedalen gällde oron främst dvärgbandmask och att de äter fågelägg för markhäckande fåglar och groddjur.

- Hittills har ingen dvärgbandmask konstaterats. Det som hittats i Sverige är från räv och i södra Sverige. Om mårdhunden får dvärgbandmask är den en farlig bärare då de får många ungar och rör sig på stora områden. Enligt beslut i Riokonventionen ska Sverige inte ha mårdhund. Men det blir svårt att få bort mårdhunden helt, vi får lära oss att begränsa den, säger Ulrika Jakobsson.

Ulrika Jakobsson säger att i nuläget tycks det som att mårdhunden minskat i Haparandatrakten och istället ökar i triangelområdet Pajala, Övertorneå och Gällivare.

I juni i sommar hålls en konferens där resultaten av mårdhundsprojektet ska presenteras.

- Nu ska vi försöka utreda vad som har hänt med den skadade mårdhunden, säger Ulrika Jakobsson.

Ärendet är nu polisanmält som djurplågeri.

FAKTAMårdhundsprojektet

Sverige, Finland, Danmark och Norge har med hjälp av EU:s finansieringsprogram för miljöprojekt ett samarbete mot mårdhunden. I projektet ingår exempelvis Svenska jägareförbundet, Naturvårdsverket och Sveriges lantbruksuniversitet.

I första hand är uppdraget att förhindra förekomst av mårdhund, i andra hand att utrota den och i tredje hand att kontrollera dess förekomst.

I Riokonventionen om biologisk mångfald, artikel åtta punkt h, som tecknades år 1992 att "förhindra införsel av, kontrollera eller utrota de främmande arter som hotar ekosystem, livsmiljöer eller arter". Liknande formuleringar syns i Bern- och Ramsarkonventionen samt Fågel- och Habitatdirektivet. European Strategy on Invasive Alien Species beskriver hur länderna bör agera i liknande situationer. Enligt dessa dokument ska mårdhunden utrotas.

Källa: Mårdhundsprojektet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om