Mångkulturellt firas årets jul

En annorlunda jul blir det i år för Mariah Almkvist och hennes familj. Istället för att bara prata så gjorde hon slag i sak och bjöd in flyktingar till sitt hem på julafton.

MYCKET NYTT. Mariah Almkvist provar många nya ­saker, hon spelar också revy.

MYCKET NYTT. Mariah Almkvist provar många nya ­saker, hon spelar också revy.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-12-23 06:00

Det har varit en annorlunda höst i år och Mariah Almkvist har mött flyktingströmmen till Sverige på nära håll, inte minst som sjuksköterska på asylboendet Cape east.

– Jag möter vansinnigt många olika människoöden varje dag. De har lämnat sina hemländer med hopp om en bättre framtid, de har ingenting kvar och ändå ger de så mycket värme. Jag är djupt imponerad av deras kraft och de har gett en sådan förståelse för hur det är att vara flykting, säger Mariah Almkvist.

Hon berättar att värmen från flyktingarna värmer hennes hjärta.

– De frågar hur jag mår, hur jag mår? Det är ju jag som ska fråga hur de mår, men de orkar faktiskt bry sig och det är vackert.

Många flyktingar har blivit hennes vänner och när det stod klart att familjens stora tjejer ska fira jul i Stockholm med deras pappa, då bestämde Mariah Almkvist, den femårige sonen och sambon sig.

– Vi kände att i år ska vi göra någonting annorlunda. Vi kan se Kalle Anka ändå, men hela hösten har varit annorlunda så då kan också julafton bli det.

Familjen bjöd därmed in ett drygt tiotal flyktingar från Syrien och Libanon att fira julafton tillsammans med dem.

– Vi har inget gigantiskt hus, men självklart är dörren öppen om någon fler vill komma. Det är första julen som de är borta från sina släktingar, de har inte valt utan tvingats att lämna sina länder och de bär på mycket sorg och saknad. Vi vill tillsammans göra julen till en mysig jul tillsammans med kärlek, värme och vänskap.

Alla kommer att träffas hemma hos Mariah Almkvist på förmiddagen och tillsammans ska de tillaga julbuffén.

– Jag älskar julmat, det blir väldigt svenskt det som jag planerar för hemmagjorda köttbullar, sillsallad som jag är barnsligt förtjust i, julmust, risgrynsgröt och ris ala malta och julskinka, det blir så himla spännande med alla nya rätter som också kommer serveras från de andra länderna, berikande.

Mariah Almkvist förstod inte i förväg hur mottagandet skulle bli över inbjudan till en gemensam jul.

– De blev så himla glada, pussar och kramar, för oss kändes det självklart och vi blev överraskade över att det kan betyda så mycket för mottagaren. Det är ofta inte så stora saker som behövs för att glädja någon, bara att hjälpa till i affären när någon ser villrådig ut bland matvarorna är uppskattat. Vi har pratat om att träffas och laga mat ihop under hösten men det har inte blivit av. Nu är det dags på julafton, nu skapar vi en ny tradition tillsammans.

För familjens femåring har bekantskapen med nya språk varit berikande.

– Första gången sade han "mamma, jag gillar dem, de är konstiga, men jag gillar dem". Han har också frågat mycket om krig och när han sade "det vill jag se" visade jag honom bilder på Syrien före och efter, då förstår man varför flyktingströmmarna uppstått. Det är helt fantastiska människor som kommer hit, säger Mariah Almkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om