Många faktorer påverkar samhällsklimatet

Klimatet hårdnar i samhället, så också i redan brottsdrabbade gränsstaden Haparanda.

LARMEN KOMMER FÖRSENT. Marlené Haara ser det allt hårdare klimatet som en följd av flera faktorer.

LARMEN KOMMER FÖRSENT. Marlené Haara ser det allt hårdare klimatet som en följd av flera faktorer.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-11-12 10:23

Sedan lång tid tillbaka är Haparanda överrepresenterat bland grov brottslighet, arbetslöshet och sociala problem, alkoholism och kvinnomisshandel.

– Visst har vi ett hårt klimat och Haparanda sticker ut i alla faktorer som brott och levnadssätt. Haparanda har alltid mer kriminalitet per capita, det har mycket att göra med att vi är en gränsstad, säger polisens yttre befäl Ulf Wallin.

Han konstaterar att polisen inte bara har Haparandas knappt 10 000 invånare att se till, utan att gränsområdet också innefattar Torneås 20 000 invånare.

– De berömda cirklarna som Kamprad och Bucht brukar visa med befolkningen i närområdet är tydliga, det finns mycket folk här och då är det egentligen inte konstigt att att det finns kriminalitet också. Samtidigt har de polisiära resurserna här minskat.

Det är någonting som socialnämndens ordförande Marlené Haara (S) reagerat på.

– Klimatet hårdnar och det beror delvis på att vi inte får signaler i tid. När polisen knappt finns i Haparanda får vi inte signaler från dem och allvarligare saker hinner hända innan vi ingriper. Polisen har inte resurser att hinna delge oss problem. På kommunen har vi inte heller längre någon fältassistent. Vi märker tydligt att ungdomsärendena gått upp, säger Marlené Haara.

Just ungdomsfrågan har också polisen reagerat på.

– Det syns en attitydskillnad, ungdomar är mer uppstudsiga från mopedåldern och uppåt. De provocerar mer och vet vad vi på polisen får göra och inte. Problemen kommer från föräldrarna, många är inte föräldrar utan kompisar med sina barn. Samma attitydsproblem finns i skolan, säger Ulf Wallin.

Också tonen på stan har skärpts. Stefan Haapaniemi känd i Haparanda för sina fotografiska skildringar satt nyligen på knä vid stadshotellet och fotograferade höstlöv.

– En man går förbi och säger "prova och smygfilma mig så får du se vad som händer". Jag blev helt paff, det är ju ett hot och så ska vi väl ändå inte bete oss mot varandra, riktigt ohyfsat och faktiskt otrevligt att råka ut för. Vi måste nog börja fundera på vett och etikett, hur vi egentligen uppför oss, säger Stefan Haapaniemi.

Familjeterapeut Valle Olsson arbetar dagligen med beteenden.

– Jag upplever inte att vi blivit allmänt otrevligare, men jag är orolig över utvecklingen. Vi pratar allt mindre med varandra, sitter vid telefon eller dator och då tappar vi social kompetens. På sikt blir vi då otrevligare. Jag jobbar med respekt dagligen.

Han menar att mycket går att förebygga med bra bemötande.

– Alla har vi vår livsberättelse, man vet inte vad människor varit med om och vad som får andra att gå igång. Vi ska inte försvara dåligt beteende, men historien bakom är intressant, säger Valle Olsson.

FAKTA/Brottsstatisk anmälda brott

Norrbotten: År 2000: År: 2010 Haparanda: År 2000: År 2010

Försök till mord/dråp 10 17 0 3

Misshandel 1274 1670 90 94

Grov kvinnofridskränkning 6 35 0 2

Våld mot tjänsteman 84 101 5 3

Våldtäkt 29 212 2 5

Hot, kränkning, frihetsbrott 2077 3220 184 122

Stöld, rån, häleri 13234 8494 460 335

KÄLLA: Brottsförebygganderådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om