Det var på onsdagseftermiddagen som polis kallades till centrala Haparanda med anledning av ett bråk. På platsen anträffades en man i 35-årsåldern skadad och fördes till sjukvård.
Under onsdagskvällen greps en man i 20-årsåldern misstänkt för försök till mord och anhölls senare av åklagare. På fredagseftermiddagen häktades mannen.
På torsdagseftermiddagen skedde ytterligare ett misstänkt mordförsök i kommunen.
En man anträffades skadad och skadorna tydde enligt polisen på att han varit utsatt för brott. Lite senare greps två personer skäligen misstänkta för försök till mord, åklagare fattade senare beslut om att anhålla dem.
Under fredagen gick polisen ut med att de bedömer att de två misstänkta mordförsöken har ett samband. Per-Anders Heikkilä är gruppchef vid polisens avdelning för grova brott i Norrbotten.
– De inblandade personerna har en stark koppling till den kriminella miljön, säger han på polisens hemsida.
Flera Haparandabor vi pratat med beskriver händelserna som obehagliga. Några berättar att de inte vill gå ut sent på kvällen medan några andra inte känner någon oro. Haparandabon Bengt Lundin berättar att han börjar fundera på vad som är på gång när det händer flera saker samtidigt.
– Om den typen av brottslighet vi sett i södra Sverige, om den kommit hit. Det är det man är lite orolig för, säger han.
Han har också fått uppfattningen av att det finns de som är oroliga.
– Man förstår ju att en del funderar om de törs gå ut.
Ulf Wallin är gruppchef för polisen i Haparanda och säger att allmänheten inte behöver känna någon oro.
– Allmänheten behöver inte vara oroliga över det här, vi har kontroll på läget.
Wallin lyfter fram att eftersom polisen gör kontroller av covidintyg vid gränsen, och till det fått förstärkning av kollegor från andra områden, så är det fler poliser i området än i vanliga fall.
– När det sker ett allvarligt brott har vi poliser dygnet runt i Haparanda, som vi inte har normalt sett. På det sättet är det ju en betydligt större trygghet bland allmänheten när vi kör gränskontroller.
Kommunalrådet Sven Tornberg (C) vill uppmana föräldrar, och far- och morföräldrar, att ha samtal med sina ungdomar och unga vuxna.
– Inte bara en gång, utan om man säger ”tjata hål i huvudet”, vad det är som kan inträffa.
Tror du att det kan göra skillnad?
– Det är klart att det måste kunna göra skillnad om människor bryr sig om varandra.