Barn och ungdomsnämnden har beslutat att stänga Elevens förskola i Haparanda inför hösten 2025. Anledningen är att behovet av barnomsorgsplatser har minskat och att Haparanda därför behöver anpassa sina verksamheter efter det faktiska behovet.
Beslutet har rört upp känslor hos föräldrar, en av dem är mamman Disa Börlin, 33, som nu i veckan har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Luleå med förhoppningen att det ska ändras.
– För att sammanfatta det så ifrågasätter jag lagligheten till deras beslut i min överklagan. Jag ifrågasätter även att en nämnd med få tjänstemän har mandat för att ta ett sådant här beslut med så stor vikt, säger Disa Börlin.
Monika Invall, förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen, har förståelse för de upprörda känslorna och att beslutet nu överklagas.
– Jag förstår vårdnadshavares frustration när det blir en förändring för dem och deras barn, som det här beslutet medför. Och det är ju bra om man vill överklaga för då blir det ju en laglighetsprövning, så jag ser inga hinder i det, säger Monika Invall.
En del av kritiken som har förts fram mot beslutet att stänga förskolan är att det blir större barngrupper och att föräldrar med barn som bor i centrala Haparanda och saknar bil för att ta sina barn till förskolorna i Grankullen och Marielund inte kommer erbjudas någon skolskjuts.
– Några barngrupper kommer att öka med ett till två barn, men inte alla. Och vi har sett över vårdnadshavares boendeadresser och placeringsmöjligheter och vad vi ser är det ingen som kommer få en förskola som det är omöjligt att ta sig till.
Att slå ihop förskolorna innebär att Haparanda stad sparar två miljoner kronor. Hopslagningen innebär även att antalet anställda minskar.
– Det kommer att minska någon inom kost och lokalvård och inom förskolans del. Men annars kommer vi placera ut pedagoger så att de följer med respektive barngrupp så att det blir en trygghet för barnen, säger Invall.
Vad händer här närmast?
– Här i dagarna har vi gått ut med vart barnen kommer att få sin placering. Och nu är det att man finjusterar och sitter med risk- och konsekvensanalyser för att det ska bli så bra övergångar som möjligt. Senare i vår är även tanken att göra alla planeringsbitar inför starten av höstterminen den första augusti för att barn och pedagoger ska kunna starta i de nya lokalerna där de ska vara, säger Monika Invall.