Det var först Boden och Haparanda som var pilotkommuner i Region Norrbottens satsning för främjandet av psykisk hälsa för barn och unga. Det här har utformats i olika typer av utbildningar. En sådan ägde rum under onsdagen när lärare i Haparanda kommun var på utbildning. Men fler i Norrbotten ska ta del av samarbetet.
Linda Moestam, processledare på Region Norrbotten, menar att SAM-projektet (samverka, agera, motivera) har varit en framgång. Därför breddar man satsningen.
– Vi har redan påbörjat arbetet i bland annat Piteå och Älvsbyn, men har också planer på att bredda arbetet till Luleå, Kalix, Kiruna och Arjeplog. Målet är att vi ska kunna ha samarbete med samtliga kommuner i Norrbotten.
Vad är det ni gör bra?
– En av våra framgångsfaktorer är att vi bryter tystnaden och att det är fler som börjar prata om det och flera aktörer som samarbetar i de här frågorna. Det är en framgång i sig, säger Linda Moestam.
Att bryta tystnaden är en sak som var i fokus under onsdagens utbildning i Haparanda. Psykisk ohälsa och självmord är något som ska kunna diskuteras.
– Att kunna ha samtal om självmord är något som vi hela tiden ska återkomma till. Vi är övertygade om att kunna skapa förändringar om vi börjar prata om det. Det är först då vi kan hitta lösningar.
I Haparanda kommer man inom närmaste veckorna dessutom att ha fler föreläsningar, med inriktning mot både föräldrar, anhöriga och ungdomar.