Lokalhistoria värderas
Spioner, handelsmän och ryska sångerskor.Haparanda stadshotell har hyst många gäster.- Min farfar lade parkettgolvet i festsalen, säger Sara Frykman, som forskar om husets historia.
Tjusiga Stadshotellet i Haparanda får nu sin historia dokumenterad av Sara Frykman vars farfar var med och byggde hotellet. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
- Livet har olika perioder. Förr handlade det om studier, familj och karriär men för två somrar sedan kom plötsligt tiden, säger Sara Frykman.
Historieintresserad
Hon är född i Haparanda men flyttade år 1958. Nu bor hon i Nynäshamn men återvänder för att gräva i Haparanda stads arkiv.
- Det är inte klokt vad mycket man kan hitta där som väcker nyfikenhet. Min farfar Jonas Helmer Svanberg var med och byggde hotellet. Han var väldigt aktiv i bygden och driven politiker. Jag blev nyfiken på honom och på stadshotellet som är en kraftfull och ärorik byggnad där det har hänt fantastiskt mycket.
Hotellet stod klart år 1900 och kostade 240 000 kronor, det motsvarar ungefär tolv miljoner kronor nu. Detta efter att det gamla brunnit ner.
- Det var inte småpotatis Haparanda hade bara 1 400 invånare.
Historiska byggnader
Sara Frykman minns 1950-talet.
- Det är inte det Haparanda jag ser i dag. Varje gång jag kommer upp har ytterligare en affär slagit igen i "gamla Haparanda". Torget behöver en renässans.
Därför har hon tillsammans med föreningen Haparandapojkarna och några privatpersoner ansökt om att byggnadsminnesförklara Haparanda torg med omgivande historiska byggnader.
- De har ett stort värde. Om det förmedlas blir det en turistmagnet.
Skumma uppgörelser
Inte minst under Krimkriget, första världskriget och andra världskriget var Haparanda viktigt.
- Haparanda fungerade som ett nålsöga i kommunikationerna mellan länderna och spelade stor roll medmänskligt.
Haparanda var insamlingsplats för alla barn, kvinnor som flydde krigen till neutrala Sverige. Stadshotellet var en plats för spioner, handelsmän, ryska sångerskor och lurendrejare.
- På hotellet har det skett många skumma uppgörelser. En del kom hit rika och åkte fattiga, för andra var det tvärt om.
I Stadshotellet hölls stadsfullmäktige, hyrdes ut rum, hölls fester och serverades sprit.
Bildade spritbolag
- Haparanda stad bildade ett eget spritbolag år 1891. Delar av förtjänsten för att sälja sprit fick staden, samtidigt som syftet var att arbeta för att minska supandet. Det söps alldeles otroligt mycket i Sverige.
År 1909 inleddes Svenska motormäns bilrally vid hotellet. Händelsen beskrivs som att det fick vevas och "sedan kom det frustande åkdonet ut". Det tog en vecka att avsluta rallyt ner till Stockholm.
- Folk var vettskrämda för bilar, kometer och cyklar.
Många historier finns om stadshotellet. Huruvida det finns ett spöke på plats är oklart. Men klart är att byggnaden hyser en skatt.
- I sydöstra hörnet placerades vid byggnationen en minneslåda i grunden. Den innehåller tidningen, guld och silvermynt, verksamheter och namn på beslutsfattare. Min dröm är att lokalhistorien lyfts fram och gör innevånarna stolta över sitt Haparanda, säger Sara Frykman.
FAKTA Byggnaderna i ansökan om byggnadsminnes-förklaring av torget
➤ Stadshotellet inklusive bakgård.
➤ Sverigefinska folkhögskolan.
➤ Gästboende och elevhem den före detta kasernen samt gårdshuset.
➤ Hammarénska huset.
➤ Före detta Apotekshuset.
➤ Jala-skylten.
➤ Sverigefinska folkhögskolan.
➤ Gästboende och elevhem den före detta kasernen samt gårdshuset.
➤ Hammarénska huset.
➤ Före detta Apotekshuset.
➤ Jala-skylten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!