Likheten inför lagen en utopi
norrbotten. Att alla är lika inför lagen är en önskedröm.- Det finns rättsröta, säger advokat Marko Tuhkanen.
Professor Christian Diesen har i flera forskningsrapporter och böcker visat på negativ särbehandling mot exempelvis barn, handikappade och homosexuella.
Positiv särbehandling
Han har också visat på positiv särbehandling i form av lindrigare straff för poliser, adv okater och direktörer. Han ställer sig frågan om det är acceptabelt att straffen skiljer sig åt beroende på domarens och den tilltalades kön, klass och etnicitet.
- Jag tror inte att vi behandlas lika inför lagen. Det finns omständigheter som gör att det blir så, säger advokat Hans-Ola Fors.
Advokat Marko Tuhkanen är beredd att hålla med.
- Det vore naivt att tro det. Människor dömer tyvärr människor. Det finns en anledning till att försvarsadvokater uppmanar sina klienter att klä upp sig inför rättegångar. Det borde inte vara så, men den krassa verkligheten ser så ut.
Stort tolkningsutrymme
Lars Bejstam, prefekt vid juridiska institutionen vid Umeå universitet, säger att formellt är alla lika inför lagen.
- Lagen gör ingen skillnad på personer. Men det kan vara svårt i den praktiska tillämpningen. I praktiken är vi inte lika inför lagen, det kan nog spela roll vem man är och vem man känner.
Samtliga har egna praktiska exempel.
- Jag har jobbat i 25 år och det har hänt då och då. Allt handlar hela tiden om bedömningar. Lagen lämnar ett stort utrymme för tolkningar och det betyder inte att domen är fel. Jag tror inte att särbehandligen sker medvetet, men den sker, säger Hans-Ola Fors.
Inte förvånad
Att diskussionen om jäv har uppkommit i frågan om rattfylleriet på skotern förvånar inte Fors.
- Det är ofrånkomligt att diskussionen uppkommer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!