– Snälla, sätt fart med det här.
Så säger socialnämndens ordförande Janne Lind (C). Han hoppas att bygget av det nya särskilda boendet kan komma igång så fort som möjligt, för det är redan överfullt på boendena i kommunen.
– Vi har en kö och det är fullt på våra korttidsenheter. Vi är i en bekymmersam situation, säger Lind.
På korttidsenheterna har man bara 15 platser, men har 32 personer inskrivna.
Haparanda stad har länge varit medvetna om att prognosen talar för en tuff demografiomställning under de närmsta åren. Kommunen kommer att få en väldigt stor del av befolkningen som är i behov av någon typ av äldreboende. Men utvecklingen har skyndats på snabbare än väntat.
– Vi skulle helst ha byggt ett nytt boende i förrgår, med den utvecklingen som vi har haft under de senaste tre-fyra månaderna. Prognosen vi hade i november är helt annorlunda än hur det ser ut nu, säger Janne Lind (C) och fortsätter:
– Vi tittade ju på behoven inför julen och då kändes det ändå som att det är något som vi kommer kunna hantera. Sedan under julen och ända fram i april har det fyllts på hela tiden. Vi hanterar det ju nu också, men det är klart att vi hade behövt fler platser som det ser ut nu.
För att hantera det har man fått komma fram till alternativa lösningar. När det är fullt på boenden stärker man upp hemtjänstens arbete.
– Vi jobbar med hemtagningsteam. När vi har fullt överallt försöker vi titta på vad vi kan göra i hemmen och rigga upp dem så bra som det går.
Det medför en extra kostnad?
– Allt extra behov blir kostnader, så är det ju. Det drar upp driften. Men det här är en sits som många andra kommuner också sitter i, det gäller för oss att hantera vår situation, säger Janne Lind.
Ett nytt äldreboende med 80 platser är vad som ska lösa situationen på lång sikt. Bygget som väntas kosta omkring 150 miljoner kronor ska upp i kommunstyrelsen under måndagen. Var ska det byggas?
Tjänstemän har föreslagit Åran/Nätet utanför Haparandabladet. Men socialnämnden föreslår Lunden, intill det befintliga särskilda boendet.
Janne Lind (C) hade helst gått på tjänstemännens förslag, men ordföranden fick vika sig för majoritetens vilja.
– Jag tyckte att vi kunde bygga vid gränsen för att sammanföra städerna. Motargumentet var att vi skulle ha kvar den tomten som kan vara bra att erbjuda till potentiella framtida aktörer. Men nu är det viktiga att vi ska bygga, inte var vi ska bygga.