Landstingets snabba utskrivningar får kritik
HAPARANDA. Haparanda kommuns Carina Kapraali förespråkar differentierade vårdtider.- Det är skillnad om en 20-åring eller en 85-åring blivit opererad.
Äldre människor hamnar då och då i kläm mellan kommun och landsting. "Det blir katastrof för enskilda människor", säger Carina Kapraali, biträdande socialchef i Haparanda. FOTO: Scanpix
Foto: Extern
Det är landstingens snabba utskrivningar av patienter som ställer till problem.
- Om en 20-åring blivit sövd kan den patienten kanske kliva upp från operationsbordet och gå hem direkt. För en 85-åring kan det ta en och en halv vecka att återhämta sig bara av att ha varit sövd. Är det sedan frågan om ett lårbensbrott eller en stroke tar det flera månader att återhämta sig. När patienten anses som medicinskt färdigbehandlad på sjukhuset skrivs den ut och hamnar hos oss.
Olika åsikter
- Det fungerar inte bra. Vi får stå för eftervården till landstinget. Det leder till snabba beslut som kan bli felaktiga och som drabbar tredje part. Patienten kan få sitt liv förändrat i onödan.
Kapraali säger att äldre människor lätt blir felplacerade och hamnar i särskilt boende då de skrivits ut för tidigt från sjukhusen.
- Ibland visar det sig att personen efter några månader kan flytta hem igen, men då är boendet ofta redan avyttrat och att bygga upp ett nytt hem när man är gammal är inte lätt. Det leder till personligt lidande och att särskilda boendeplatser blir upptagna
i många år i onödan.
Landstingsråd Kent Ögren tycker däremot inte att det är något problem.
- Det ska inte vara ett problem. Bor personen i ett särskilt boende är det medicinska ansvaret kommunens upp till sjuksköterskenivå, bor de i sitt eget hem är det landstingets. Blir det problem får kommunens personal kontakta vårdgivaren, svårare än så är det inte.
Kapraali anser att vårdtiden borde differentieras utifrån gammal och ung.
- Tidiga utskrivningar innebär en katastrof för många. Det borde finnas en mellanvårdsform som kommun och landsting samverkar om, för att slippa "fort men fel beslut".
Olika plånböcker
Det är något som Stellan Båtsman, läkare vid Kalix vårdcentral, funderat på.
- Det är en ständig kamp mellan landsting och kommun och ingen har mer rätt än den andra. En gemensam huvudman skulle vara det enklaste. Det är när pengarna och resurserna tryter som konflikterna uppstår.
Han tar ett exempel med en äldre person som har fått lunginflammation.
- Där gör penicillinet jobbet och är därför inget sjukhusproblem. Det är egentligen en kommunal angelägenhet, men gränssättningen blir absurd och sjukvården måste kunna bjuda på inläggningar. Vi måste vara ödmjuka. Jag saknar ibland givandet och tagandet mellan kommun och landsting.
Han förespråkar en mjuk övergång där personen i fråga slipper komma i kläm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!