Kustbevakningen övar i skärgården

En flygolycka inträffar, en person avlider och de tre överlevande besättningsmännen tar sig upp på en ö och försöker klara sig tills räddning anländer.

Maria Larsson från upphandlingsenheten testade inte minst skotrar.

Maria Larsson från upphandlingsenheten testade inte minst skotrar.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-03-20 19:15

Det är händelsen som Kustbevakningens personal i veckan har övat på.

– Mycket viktig övning, säger Erik Strålnacke, Kustbevakningstjänsteman och nödinstruktör.

I veckan har Haparanda skärgård belägrats av Kustbevakningspersonal som normalt utgår från Skavsta flygplats och från Luleå.

– Mycket nyttigt att sammanstråla och prata med varandra. Vi har lärt ut det vi vet om is och fått nya kunskaper från flyget, säger Lars Näsman, Kustbevakningsinspektör.

Några övernattade i stugor på Haparanda Sandskär medan andra fick tillbringa nätterna i tält ute på karga öar.

Värsta scenario

Piloten Anders Jansson, piloten Stefan Nilsson och systemoperatör Mikael Koivula övade för en flygolycka och scenariot var att deras flygplan störtade på isen, gick igenom och försvann i havsdjupet, en besättningsman avled och tre överlevde och fick med sig överlevnadsutrustning från flygplanet. På den steniga och blåsiga ön Gunnaren fick trion sedan övernatta och försöka hålla temperaturen i kroppen uppe och vätskebalansen intakt med hjälp av smält snö.

– Att få i sig vätska är mycket viktigt och ökar välbefinnandet, säger Erik Stålnacke.

Samtidigt som övningen var en övning inför en katastrof, var det också ett tillfälle att testa utrustningen.

– Vi känner varandra väl och vet att det är viktigt att samarbeta i vardag och i kris. Det gäller att ta initiativ och det som behövs göras ska göras. Vi kan också konstatera att vi har bra utrustning och kläder, säger Anders Jansson.

Första gången på land

Anders Jansson har flugit sedan 1980-talet och tusentals gånger över Bottenviken, men han har aldrig tidigare landat i området.

– Det är en fascinerande plats, mycket vackert, säger Anders Jansson.

Till vardags utför Kustbevakningsflyget just nu mest miljöbevakning och letar exempelvis efter fartyg som läcker olja. Ibland assisterar flyget Kustbevakningen i Luleå och meddelar var det finns mycket skotrar att kontrollera och de håller också koll på isens utredning. Just nu arbetar Kustbevakningen i Luleå mest med naturvård och kontroll av nykterhet på skotrar, berättar Fredrik Öqvist.

– Vi eftersöker också människor ibland när det behövs uppe i fjällvärlden, säger Erik Stålnacke.

Maria Larsson, är upphandlare till Kustbevakningen och hon genomgick en säkerhetsutbildning för skoterkörning.

– Jag har lärt mig mycket och även testat våra kläder när vi badade isvak, det är viktigt att veta hur och att vår utrustning fungerar, säger Maria Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om