Kulturveckan i Kukkola i full gång
Den årliga kulturveckan i Kukkola startade i går med guidning på kulturområdet. Veckan slutar med hemvändardagar.- Ett par hundra besökare räknar vi med, säger Mattias Spolander.
I bageriet bakas det färskt bröd varje dag.
Foto: linda danhall
- Det tar ungefär en vecka att få ut den med tio man som jobbar, säger Mattias Spolander, som driver anläggningen.
Tack vare det höga vattenståndet har patan eller bryggan tvingats ligga på land två veckor längre än vanligt.
- På onsdag byggs den upp på traditionsenligt sätt. Nästan varje år är det någon som faller i vattnet så de som bygger har flytvästar på sig. Det är en otrolig kraft i forsen och det gäller att ha respekt för den. Vattnet drar och sliter och plösligt snärtar det till och då är det lätt att hamna i vattnet.
Mot kungsådran
Men ut ska den. 90 meter ut i forsen för att nå den djupaste fåran i älven, där siken kommer simmande.
- Det finns elva fångsgropar på den svenska sidan och sju i finska Kukkola. Fisket bygger på tradition och gammalt vetande. Förr fiskades det lax, men sedan de började dammsuga bottnarna vid Gotland är det förbjudet här, men de fortsätter fisket vid Gotland. Vi är för små och tysta för att ändra på det.
I stället är det sik som fångas i forsen.
- Det är en vandringssik och den fungerar som vi, ju mer vi rör på oss desto fastare blir vi. Den här siken är fast i köttet och väldigt god. Här fiskas det upp omkring 15 ton sik per sommar, ungefär fyra procent av den sik som passerar här.
Många gäster
Under gårdagen var det många som vandrade runt på området.
Jaana Karvo och Anna Ollinen stod i kvarnhuset och sjöng "Små grodorna", medan forsen dånade under fötterna.
- Det är trevligt här. Jag är inblandad i konstutställningen så jag tittar till den
i dag, säger Karvo.
I Kukkola är historien och kulturen viktig.
- Den har format oss. Gränsen har ju egentligen aldrig funnits och byn heter ju Kukkola på båda sidorna, säger Spolander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!