"Kroppen säger mer än orden till din hund"

Att bli med hund, som hundexpert Barbro Börjesson kallar det innebär år av vänskap, bus och mys. Men det innebär också ett åtagande att leda en annan art genom livet.- Hunden pratar inte svenska, säger Börjesson.

HAPARANDA2008-08-16 06:00
En av landets mest kända hundkännare Barbro Börjesson som lett Tv-programmet Hundkoll i tio år, gästade under torsdagskvällen Sverige finska folkhögskolan i Haparanda och salen var full till sista bänk. Ämnet var förstås hundar och kommunikationen mellan människa och hund. Där kroppen och röstens tonläge är det viktiga, inte orden.
- En sak som slog mig när jag kom hit, är att det finns så många olika nationer här. Då är ni vana vid att använda ert kroppspråk. Det är viktigt med kroppspråk, för hunden pratar inte svenska. Frågan är ju, hur kan två olika arter nå fram till varandra, säger Börjesson.
Små och stora trubbel
Börjesson reser runt landet och hjälper hundägare och hundar med vardagsproblem av olika dignitet. Hundar som drar i kopplet, skäller i tid och otid och hundar som tror att de är kungen i familjen är vardagsmat för Börjesson. Självklart så har hon också receptet för att få hunden att sluta med sina dumheter. Lösningen är enkel.
- Du måste vara ledare över din hund.
Det vet alla hundägare. Men det är lättare sagt än gjort.
- Jag är ingen bra ledare, hörs ur publiken.
- Bra, att du kan se det själv. Kan du se det då kan du också förändra det, säger Börjesson rappt.
Trygg ledare ger trygg hund
Hon ger ett exempel på ett enkelt men mycket vanligt missförstånd.
- Om jag ropar med glad och ljus röst på hunden när den leker med en annan hund, då säger jag "snälla hunden kom och lek". Men hunden vill hellre leka med hunden som är roligare. Svaret jag får är "Näe, jag leker hellre med hunden". Med min ljusa och glada röst har jag gett hunden ett val.
Med en vänlig men bestämd, skarp röst och ett kroppspråk som visar pondus, får hunden inget val.
- Då är det inget alternativ, det är ett måste. Hunden ska känna att den har nytta av att underordna sig. Vi ska vara trygga ledare som säger "följ mig vi går åt det här hållet, vi gör så här".
Hon säger att förmågan att underordna sig är en överlevnadsstrategi för hunden. Den hund som inte kan lyda i en hundflock, blir ihjäl biten eller utesluten ur gruppen.
- Skapar vi tillit och trygghet så kan vi lita på att hunden gör sitt bästa och hunden kan lita på att vi gör vårt bästa, säger Börjesson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om