Oppositionen kritiska mot styret i Haparanda: "En cirkus"

Underlag, förslag till beslut och handlingar saknas inför sammanträden. Nu överväger Vänsterpartiets gruppledare med att lämna politiken.
– Jag kommer inte fortsätta med politiken om det inte blir en förändring, säger Monika Perdahl Täikkö.

Monika Perdahl Täikkö gruppledare Vänsterpartiet överväger nu att lämna politiken i Haparanda.

Monika Perdahl Täikkö gruppledare Vänsterpartiet överväger nu att lämna politiken i Haparanda.

Foto: Tobias Ljung

Haparanda2025-01-24 00:01

Nyheten i korthet

  • Oppositionen i Haparanda, bestående av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, kritiserar det nuvarande styret för brist på öppenhet av handlingar inför sammanträden.
  • Gruppledare för Vänsterpartiet, Monika Perdahl Täikkö, överväger att lämna politiken på grund av de rådande förhållandena, vilka hon beskriver som "en cirkus".
  • Kommunalrådet Janne Lind (C) säger att ambitionen alltid är att alla ska få underlagen i tid. Han menar på att lösningen är att förbättra noggrannheten och dubbelkolla så allt alltid finns med i kallelserna.

Den 1 september ifjol tog en koalition av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet över styret i Haparanda kommun. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna gick då i opposition.

Nu riktar den nya oppositionen kritik mot styret. Det handlar om att de sedan maktskiftet inte får ta del av handlingarna inför olika sammanträden. Nu överväger Monika Perdahl Täikkö gruppledare för Vänsterpartiet att lämna politiken i Haparanda.

– Jag kommer inte fortsätta med politiken om det inte blir en förändring, man orkar helt enkelt inte med de här förutsättningarna, säger Monika Perdahl Täikkö innan hon fortsätter:

– Det är en cirkus och bara en enda röra. Vi får inte underlag eller förslag till beslut, vi får beslut vid sittande bord och det frångår många delar av hur vi har jobbat förut. Att det är på det här sättet gör det otroligt svårt att jobba politiskt.

Även tidigare kommunalrådet Nina Waara, numera gruppledare för Socialdemokraterna, bekräftar bilden av problematiken.

– Det har varit ganska många möten där det har saknats handlingar. Ett exempel är tidigare i höstas när vi skulle ta ett beslut kring kommunstyrelsens detaljbudget som skulle minska med 2,6 miljoner kronor. Underlag saknades men ändå drev man igenom frågan, vi fick underlaget först på sittande möte, säger Nina Waara.

undefined
"Det skapar en osäkerhet, då vi inte kan förbereda oss", säger Nina Waara gruppledare Socialdemokraterna apropå att de inte får ta del av handlingarna inför sammanträdena.

Vad får det här för konsekvenser för er?

– Det skapar en osäkerhet då vi inte kan förbereda oss. När vi kommer till ett möte och inte riktigt vet om det här är något som det ska tas ett beslut om eller är det bara information, säger Nina Waara.

Kommunstyrelsens ordförande Janne Lind (C) säger att han tar åt sig av kritiken och menar samtidigt att frågan inte är ny i maktens korridorer i kommunhuset.

undefined
Enligt kommunalrådet Janne Lind (C) handlar det om att bli mer noggrann och att ambitionen alltid är att alla ska få handlingarna i tid.

– Den här diskussionen har vi haft förut när vi var i opposition. Nu är rollerna de omvända. Så klart är ambitionen att allt alltid ska finnas med. Och att alla ska ha underlagen i tid och man ska göra det som är rätt och riktigt, säger Janne Lind.

Hur ska det gå till?

– Det handlar om att bli mer noggrann, att dubbelkolla att vi i samband med varje kallelse verkligen har fått med allting. Jag vet att man ibland kan ha haft otur att missa det, så jag har varit på alla ordföranden att vara extra noga så att alla handlingar kommer ut som de ska, säger Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!