De flesta i Haparanda församling talar om en god arbetsmiljö, om hur kul det är att komma till jobbet på morgonen. Men under ytan bubblar en kris inom församlingen.
Tre medarbetares framtid ligger i kyrkorådets händer och ytterligare en anställd riskerar att bli utesluten för sitt mejl där hen öppet sågade kollegan, prästen Eugen Brudal, som tänker genomgå en könskorrigering. Medarbetaren menar att det inte finns belägg för att det är Guds vilja att människor ska få byta kön. "Därför borde vi avstå från att bejaka detta", skriver hen i mejlet som gick ut till alla kollegor i församlingen.
Domkapitlet som har tillsynsansvar fick ta del av det här mejlet – och startade själva en utredning mot medarbetaren.
– I det här fallet var det domkapitlet som själva inledde ett tillsynsärende. Det har kommunicerats skriftligt och utsetts en utredningsgrupp som har hållit samtal med medarbetaren och med kyrkoherden, säger stiftsjuristen Heidi Stenberg.
Utredningen är avklarad och kommer att tas up i domkapitelsammanträdet 2 maj och där ska domkapitlet med dess sju ledamöter fatta ett beslut.
Det finns fyra möjliga utfall: Tillsynsärendet läggs ned, det blir en skriftlig erinran, en treårig prövotid för fortsatt behörighet eller medarbetaren bedöms obehörig att fortsätta uppdraget i Svenska kyrkan.
Åsa Nyström är ordförande i domkapitlet. Luleå stifts biskop vill inte yttra sig om tillsynsärendet och om medarbetarens syn på samkönade äktenskap och könsidentitet, men påminner om Svenska kyrkans hållning.
– Svenska kyrkan har i sitt beslut 2009 fastställt att det är församlingen som tillhandahåller präst för vigsel, medan den enskilde prästen kan välja att avstå. Därmed har vi också sagt att kyrkan rymmer båda dessa hållningar. Det som är mycket viktigt är att det samkönade par som vänder sig till svenska kyrkan för vigsel ska mötas med värme, glädje och respekt, svarar biskopen i ett mejl till Norrbottens Media.
Åsa Nyström fortsätter om könsidentitet:
– Det finns många frågeställningar som Bibeln inte direkt yttrar sig över, könskorrigering är en sådan. I och med det får bibelns huvudbudskap vara vägledande. Ett förhållningssätt som bibeln är tydlig med är att inte döma den andre, likaså att älska sin nästa som sig själv. Det ger oss vägledning till att lyssna till varandra och i respekt för varandras erfarenheter utforska vad det innebär att följa Kristus i situationer då våra föreställningar om kön och identitet utmanas.
Medarbetaren i Haparanda församling som står under utredning väljer att inte lämna några kommentarer.