Kräver bättre förutsättningar för elevhälsan

Två av tio elever lämnar grundskolan utan fullständig måluppfyllelse.Tre av tio lämnar gymnasieskolan utan slutbetyg.Så ser situationen ut i Haparanda och Skolinspektionen kräver åtgärder.

Eleverna vid Språkskolan i Haparanda har de högsta betygen i kommunen och Skolinspektionen ger Språkskolan gott betyg.

Eleverna vid Språkskolan i Haparanda har de högsta betygen i kommunen och Skolinspektionen ger Språkskolan gott betyg.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-02-10 15:50

Språkskolan är Haparandas flaggskepp inom skolvärlden och eleverna på skolan uppvisar "mycket goda kunskapsresultat", slår Skolinspektionen (SI) fast. De konstaterar att resultaten är sämre på övriga skolor och att kommunen måste analysera skillnaderna. Skillnaderna är också stor mellan pojkar och flickor, då pojkarna generellt har sämre betyg än flickor, vilket NSD har redogjort för i tidigare artiklar.

– Ansvariga politiker och förvaltning måste analysera orsakerna bakom resultaten och vidta åtgärder som säkerställer att alla elever, oavsett vilken skola man går på, får förutsättningar att nå kunskapskraven, säger Veronica Bonivart Säfström, vid Skolinspektionen.

Satsar mer än riket

SI konstaterar att Haparanda satsar mer "ekonomiska resurser, när det gäller undervisning, inom alla skolformer jämfört både med rikets samtliga kommuner och med kommungruppen", dock med undantag för särskild utbildning för vuxna där det satsas mindre än riket.

SI konstaterar att lärarnas kompetens är hög och att 73 procent har högskoleexamen, att jämföra med rikets 54 procent och detta bidrar till att SI anser att Haparanda har förutsättningar att göra skolan mer jämlik.

Bättre förutsättningar

SI har också kommit fram till att elevhälsan har hög kompetens men att det "saknas förutsättningar för kontinuerlig och strukturerat samarbete" och elevhälsans personal beskriver sin arbetssituation "i termer av akuta insatser" och har lite tid till förebyggande och hälsofrämjande arbete, någonting som SI kräver att ska förändras.

SI berömmer förskolorna som "erbjuder barnen en god pedagogisk verksamhet där omsorg, utveckling och lärande bildar en balanserad helhet" medan några fritidshem behöver utveckla verksamheten så den blir mer stimulerande.

Krav på åtgärder

Haparanda föreläggs att bland annat analysera betygen, förbättra kvalitetsarbetet, åtgärda brister kring särskilt stöd och säkra att elever som behöver studiehandledning på sitt modersmål får det.

Den 15 juni ska åtgärderna vara redovisade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om