Körde 130 på 50-väg – man dömd för grov olovlig körning

En 31-årig man i Haparanda döms till en månads fängelse för grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Han har bland annat kört bil längs gång- och cykelvägar i hög hastighet.

Haparanda tingsrätt dömer en 31-åring för grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Haparanda tingsrätt dömer en 31-åring för grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Foto: Herman Öberg

Haparanda2024-10-15 11:38

Mannen har därigenom orsakat trafikfara, står det i domen som nu har meddelats av Haparanda tingsrätt. Mannen har gjorts sig skyldig till samma typ av brott vid tre tidigare tillfällen under en tvåårsperiod och brottet ska därmed bedömas som grovt. 31-åringen har via sin försvarare meddelat att han förnekar brott.

Bland bevisningen finns bland annat ett vittnesmål från en polis som när han patrullerade i Haparanda fick syn på 31-åringens bil och visste om att mannen saknade körkort. Han och hans kollega bestämde sig för att stoppa bilen och kontrollera föraren, men när 31-åringen upptäckte poliserna körde han iväg i 120-130 kilometer i timmen längs en väg där den högsta tillåtna hastigheten är 50 kilometer i timmen. 

Därefter fortsatte 31-åringen sin vådliga bilfärd längs en gång- och cykelväg i en hastighet upptill 60 kilometer i timmen. Där har han enligt domen plötsligt tvärnitat med bilen, kastat sig ut genom förardörren och sprungit iväg. Han greps av kollegan till polisen som lämnat vittnesmålet. 

Tingsrätten godkände också åklagarens krav om att mannens bil ska förverkas, då mannen enligt domen har kört bil olovligen på "vanemässig basis" och att det finns risk att han fortsätter att göra det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!