Svenska Tornedalingarnas Riksförbunds (STR) kongress i Haparanda blev något rumphuggen eftersom flera inbjudna föreläsare uteblev på grund av askan som sprids från vulkanutbrottet på Island. Bland föreläsarna som inte tog sig till Haparanda fanns Per Unckel, landshövding i Stockholm, som skulle tala om "En ny tid för Sveriges minoriteter" och Lennart Rohdin, politiskt sakkunnig på Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Hans tema skulle vara "Från erkännande till egemakt".
Tore Hjorth kunde ändå hälsa ett 40-tal välkomna till den 23 kongressen, som deltagarna beslutade att hålla på svenska.
"Samhällsfrågor"
STR har tidigare mest jobbat med språkliga och kulturella frågor.
- På senare år har även samhällsfrågor tillkommit. Vi har samverkan med kommuner och organisationer av olika slag, säger Tore Hjorth.
Han tycker också det är viktigt att vitalisera språket (meänkielin) genom att få fler att tala just meänkieli. Här har radion stor betydelse. Göran Hedemalm, kanalchef på Sveriges Radio var på plats, och berättade om meänkielins ställning.
- Vi driver bland annat att Meänradion ska separeras från Sisuradio. Vi tycker också det är en brist att sjukvården inte omfattas av minoritetslagstiftningen, säger Hjorth.
Stipendier
Kulturstipendier delades även ut till personer som gjort en insats för språket och kulturen i Tornedalen.
Dennis Björnström och Jonna Tervahauta, som går på Högalidsskolan i Kiruna fick kulturstipendier för unga. De läser bland annat meänkieli i skolan. För vuxna gick det till musikläraren och medlemmen i Rai Rai band, Rolf Digervall.
Kongress trots käppar i hjulen
Flygstoppet satte en del käppar i hjulen för Svenska Tornedalingars Riksförbunds årskongress i Haparanda.- Det är inte så mycket att göra åt, säger ordförande Tore Hjorth som i alla fall kunde dela ut en del stipendier.
Kulturstipendiater: Dennis Björnström, klass 6, och Jonna Tervahauta, klass 9, från Högalidsskolan samt Rolf Digervall.
Foto: K-L Sundqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!