Kommunen föreläggs hitta nya häckningsplatser åt svalor

Haparanda kommun har fått ett föreläggande om att till länsstyrelsen skicka in ett detaljerat förslag på hur nya häckningsplatser för backsvala kan skapas. Anledningen är att platser som backsvalan haft i kommunen förstörts.

Länsstyrelsen bedömer att åtgärderna kommunen vidtagit inte medfört att några fågelungar eller ägg har dödat eller skadats då verksamheterna genomförts utanför backsvalans huvudsakliga häckningstid. Bilden visar backsvalor som bor någon annanstans.

Länsstyrelsen bedömer att åtgärderna kommunen vidtagit inte medfört att några fågelungar eller ägg har dödat eller skadats då verksamheterna genomförts utanför backsvalans huvudsakliga häckningstid. Bilden visar backsvalor som bor någon annanstans.

Foto: Johan Nilsson / TT

Haparanda2023-10-19 09:30

Den här historien börjar egentligen 2020 då länsstyrelsen fick information om att en häckningsplats för den rödlistade backsvalan hade förstörts vid vägarbeten i centrala Haparanda.

I mitten av september nåddes de av information om att en annan häckningsplats, vid den så kallade gropen, hade förstörts genom utläggning av jordmassor.

Kommunen började nämligen då frakta massor från simhallsbygget till området vid gränsen med syfte att göra det mer attraktivt och säkrare för personer som vistas där. 

Länsstyrelsen beslutade om ett tillfälligt förbud mot aktiviteter på platsen tills man gjort ett besök och fått mer information. Några dagar senare gjorde de ett besök vid ”gropen” tillsammans med representanter från kommunen och det tillfälliga förbudet upphävdes.

– De har lagt massor där det mycket riktigt funnits backsvalor, men de har gjort det efter häckningstid, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten. 

– Men faktum är att det ändå varit boplatser för backsvalor och i angränsande vägslänt 2020.

Samtidigt konstaterar hon att dessa boplatser inte varit speciellt bra för backsvalorna som helst bygger i rasbranter som är flera meter höga. 

– Det vittnar snarare om att de har akut bostadsbrist i Haparanda kommun, säger hon.

Vid besöket diskuterades också möjligheterna för kommunen att skapa nya boplatser åt backsvalorna. Kommunen har nu fått ett föreläggande från länsstyrelsen att skicka in ett detaljerat förslag på hur nya häckningplatser kan skapas för fågeln i kommunen.

 – De ska ge förslag på att de ska vara minst lika många bohål som de har förstört. Jag tror det kan sluta riktigt bra faktiskt, att det blir bättre boplatser på sikt, säger Lena Bondestad.

När det kommer till föreläggandet menar kommunalrådet Nina Waara (S) att det är någonting som kommunen får åtgärda, och att häckningsplatserna inte förstörts medvetet.

– Det är såklart bra att vi har ett rikt fågelliv, vi behöver ju samexistera, jag tänker att vi får lösa det.

Kommunen har nu också fått skriftligt besked om att det tillfälliga förbudet mot aktiviteter vid gropen är upphävt. Att arbetet på platsen kan fortsätta är någonting Nina Waara gläds åt.

– Oron var att det skulle bli något som gör att vi inte kan fortsätta utveckla området, så det är skönt att vi kan fortsätta med det arbetet nu.

Backsvalan

Backsvalan är endast 12–13 cm lång och känns igen på sin matt gråbruna ovansida och sin vita kroppsundersida med ett distinkt brunt band tvärs över bröstet. Lätet är ett strävt tonlöst raspande. 

Backsvalan häckar i kolonier i grustäkter samt sand- och lerbrinkar. Den bedömdes som nära hotad 2015. En fortsatt kraftig minskning de senaste 12 åren (tre generationer) medför nu att den uppfyller kriterierna för VU, sårbar.  En minskning av populationen pågår eller förväntas ske.

Källa: artfakta.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!