Kommunen går vidare med sulfidjordsfrågan

Haparanda kommun kräver Trafikverket på svar om sulfidjorden i grustäkten i Haparanda. Sulfidjord som förorenat grundvattnet.

EJ GODKÄNT. Miljöinspektör Andreas Nyberg konstaterar att sulfidjorden i grustäkten inte är tillåten ”väldigt olyckligt”, säger han och konstaterar att åtgärder måste till.

EJ GODKÄNT. Miljöinspektör Andreas Nyberg konstaterar att sulfidjorden i grustäkten inte är tillåten ”väldigt olyckligt”, säger han och konstaterar att åtgärder måste till.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-11-11 08:10

Efter sju års kamp för familjen Korva mot Trafikverket har Haparanda kommuns miljöinspektör Andreas Nyberg tagit över ärendet. Andreas Nyberg har anmält misstanke om miljöbrott, grovt brott och grovt miljöbrott, samt otillåten miljöverksamhet. Detta sedan familjen Korvas grusgrop fyllts med sulfidjord, vilket har förorenat grundvattnet.

– Så här får man inte göra, säger Andreas Nyberg.

Kammaråklagare Aino Alhem vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har sett över anmälan. Hon har beslutat att inte inleda förundersökning med motivering "det är uppenbart att brotten inte går att utreda".

Frågan är vem som är ansvarig: Trafikverket som var huvudentreprenör när Haparandabanan byggdes och sulfidjorden placerades i grustäkten, eller om det är någon av underentreprenörerna Skanska eller NCC. Skanska har papper på vad de tippat i gropen, sand och sten enligt uppgjorda avtal och vid NCC uppger de att ingen minns grustäkten överhuvudtaget. Utöver detta har NCC meddelat Haparanda kommun år 2012 att de avser att tippa en mindre mängd massa, men anmälan lämnades aldrig till tillståndsmyndigheten Länsstyrelsen och därmed finns inget godkännande eller avslag.

– Att efter så här många år kunna utreda vem som gjort vad och när samt utreda om brotten har begåtts av oaktsamhet är svårt. Men möjligheten för kommun och länsstyrelse att vidta åtgärder kvarstår, de är helt fristående, säger Aino Alhem.

Den möjligheten nyttjar nu Andreas Nyberg som har skickat en skrivelse till Trafikverket där han konstaterar som NSD tidigare berättat att grundvattnet är förorenat och att massorna ligger i närheten av dricksvattenbrunnar. Han konstaterar också att det är möjligt att naturvärden har täckts över, samt att grustäkter är viktiga för bildandet av rent grundvatten. Samt att massorna leder till utlakning av metaller. I vattenprover har exempelvis höga halter av järn och mangan påträffats.

Han kräver att Trafikverket redogör för sin syn på ansvar, hur överenskommelsen med underentreprenörerna ser ut och han vill ha svar på om Trafikverket planerar för åtgärder och vilka i så fall.

– Trafikverket har till den 16 november på sig att svara. Det krävs tillstånd för sådan här verksamhet och det innehas varken av Trafikverket eller entreprenörerna. Vi syftar framåt och arbetar vidare med ärendet, säger Andreas Nyberg.

Fastighetsägare Carina Korva hoppas på en snar lösning.

– Ska det vara så svårt att ta på sig ansvaret? Vi har kämpat i sju år, vi hoppas på en lösning, säger Carina Korva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om