Inför starten av den nya linjen med persontrafikstågen på Haparandabanan har ett nytt resecentrum byggts i Kalix och i Haparanda har det gamla stationshuset rustats upp.
Det ekar i de gamla lokalerna som förbereds in i det sista inför dagen då persontrafikstågen ska börja rulla utanför byggnaden, någonting som kommunalråden Sven Tornberg (C) och Tommy Nilsson (S) sett fram emot.
Det var 1992 som den reguljära persontågtrafiken mellan Boden och Haparanda lades ner. Tommy Nilsson berättar att han märkt av ett stort intresse för tågtrafiken bland människor i hans kommun, Kalix. Han får medhåll av Sven Tornberg.
– Så fort man lägger ut ett inlägg på facebook om tåget så är det ”äntligen” och att man ska börja åka tåg, säger Tornberg.
Från den första april kan den som vill alltså färdas sträckan Luleå-Notviken-Sunderbyn-Boden-Kalix-Haparanda göra det med tåg. Från början är det tre dubbelturer som gäller, men tankar finns på att utöka detta till fem dubbla turer.
– Vi får jobba tillsammans med regionen och alla för att få till det, säger Tommy Nilsson.
Men trots att det enligt kommunalråden verkar finnas en efterfrågan räknar de med att det kommer ta tid innan folk i området vant sig vid att åka tåg i stället för bil.
– Det kommer att bli en utmaning att vänja av sig, speciellt för äldre människor, tror jag, säger Tommy Nilsson och fortsätter:
– Men de yngre människorna frågar efter det och vi bygger för framtiden, för miljön och klimatet. Inte minst en hållbar besöksnäring som kommer att öka.
Samtidigt tror kommunalråden att tåget på sikt kan göra att folk väljer att bosätta sig i området.
– Både hjälpa till med inflyttning av nya människor här, men framför allt minska utflyttningen, säger Sven Tornberg.
– Återvändare tror jag också. Jag tror en del tänker att ”jag vill inte köra bil, jag är så van att åka kollektivt”, och så kommer tåget. Då kanske man flyttar tillbaka till Norrbotten, till Haparanda eller Kalix, säger Tommy Nilsson.
I framtiden hoppas kommunalråden på att även kunna se nattåg kopplat till sträckan samtidigt som de jobbar för att det ska bli en perrong i Morjärv, men för tillfället gläds de åt att tågen börjar rulla.
– Det är en jättestor händelse, säger Sven Tornberg.
– Historisk, skulle jag vilja säga, fyller Tommy Nilsson i.