Företaget "Norrlands kombucha" startades i augusti och sedan tvÄ veckor tillbaka finns drycken hos ÄterförsÀljare som Noah i LuleÄ och Mera mat i Boden samt pÄ ett antal platser i Haparanda.
Allting började för tvÄ Är sedan hemma hos Rolando Cevallos.
â Jag började göra kombucha i köket. Jag berĂ€ttade det för tvĂ„ av mina kollegor pĂ„ mitt dĂ„varande jobb pĂ„ Ikea och de ville prova. De köpte varannan vecka och min tillverkning gick frĂ„n tre till 40 liter varannan vecka. I början var det mest som en hobby.
I januari slutade han pÄ Ikea för sitt drömjobb i en butik med klÀder och Àventyrsutrustning dÀr han kunde hjÀlpa folk att hitta rÀtt utrustning och ge tips var de kunde vandra. Men drömmen varade inte lÀnge.
â Jag lĂ€mnade all sĂ€kerhet â och fick sluta efter tvĂ„ mĂ„nader. DĂ„ bestĂ€mde jag mig för att satsa pĂ„ kombuchan, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:
â Jag har investerat allt kapital som jag sparat. Jag kunde göra 40 liter varannan vecka, men efter det kom jag upp i 800 liter i mĂ„naden. MĂ„nga frĂ„gar varför jag startat företag nu under pandemin, men jag ville göra det. Jag satsade pĂ„ det.
Kombuchan, som han tappar upp dem pÄ 330 millilitersflaskor mÀrkta med "Norrlands kombucha", Àr en fermenterad tedryck som tillverkas med hjÀlp av jÀstsvampen scoby, symbiotic culture of bacteria and yeast, och socker, enligt en gammal tradition som kommer frÄn Kina, berÀttar han. NÀr processen Àr fÀrdig finns inte mycket socker kvar.
â En coca cola har 26 gram socker. Kombucha har fyra gram socker. Diabetiker kan dricka den. Den innehĂ„ller vitaminer och antioxidanter. Men eftersom kombuchan Ă€r en starkt utrensande dryck rekommenderas till en början en mindre mĂ€ngd intag per dag, ungefĂ€r 100 ml, för en ovan kombucha-drickare. För var vecka dĂ€refter kan mĂ€ngden dubbleras upp till det dagliga intag man önskar. Man ska vara uppmĂ€rksam pĂ„ för snabbt avgiftande effekter sĂ„som huvudvĂ€rk eller lös mage.
En del flaskor i butikerna Àr inte fullt lika hÀlsosamma, tillÀgger han.
â I affĂ€rerna Ă€r de ofta pastöriserade med koncentrerad juice och extra kolsyra och konserveringsmedel. DĂ„ tappar den ju allting bra. Min kombucha Ă€r opastöriserad och har ingen koncentrerad juice eller extra kolsyra. Det som finns kommer frĂ„n processen. Smakerna Ă€r frukt, hjortron, havtorn, lingon och blĂ„bĂ€r. Jag bestĂ€mde mig för att göra en bra produkt, sĂ€ger Rolando Cevallos och tillĂ€gger att han fĂ„tt positiv respons.
â Folk kan vara lite skeptiska i början, men nĂ€r de provsmakar sĂ„ blir de mer intresserade. Kombucha Ă€r stort i USA och jag trĂ€ffade en kvinna dĂ€rifrĂ„n som sa att min kombucha var den bĂ€sta hon smakat. Jag blev vĂ€ldigt stolt.
Men det Àr ett svÄrt hantverk. Han har misslyckats ibland och fÄtt kasta mycket. Han tar hjortronkombuchan som exempel.
â Man mĂ„ste veta om hjortronen har plockats nĂ€r det regnar eller Ă€r torrt, om de slĂ€pper ifrĂ„n sig vatten eller socker. Om det Ă€r för blött sĂ„ suger de upp vatten nĂ€r man gör koncentrerad kombucha, de slĂ€pper mycket socker och behöver Ă€nnu mer fermentering. De tillverkar mycket kolsyra.
Kombucha Àr ingenting man gör i en handvÀndning. Det krÀvs tid och tÄlamod.
â För en flaska behöver jag fyra olika fermenteringar som tar totalt 45-50 dagar.
Tiden som fermenteringen tar anvÀnder han till nÄgonting annat. Han driver nÀmligen ett annat företag, Norrlands academy, som utbildad naturguide.
â Jag tycker om att vara i fjĂ€llen och Ă„ka skidor och har startat ett företag med guidning och försĂ€ljning av bĂ„tarna Packraft som Ă€r tillverkade i Kina. Det gör jag samtidigt som jag fermenterar, sĂ€ger Rolando Cevallos.
NÀsta steg för Norrlands kombucha Àr att expandera.
â FrĂ„n mars ska vi köpa utrustning för att producera upp till 3 000 liter och vi ska sĂ€lja i hela Norrland och norra Finland. Jag ska sĂ€lja till hotell, restauranger och andra lokaler som vill sĂ€lja lokalproducerad kombucha. Kanske lite mer söderut ocksĂ„. Man kan ju drömma stort. Eller hur?