Klubbordföranden: "Farhåga för att det är en katastrof"

Haparanda Tornio Ungdomshockey Club har ökat sin verksamhet under förra året, men Hans Waara, ordförande i föreningen ser med oro på framtiden.

Hans Waara tror att pandemin kommer påverka även en tid efter efter att den är över. "Jag tror ändå det kommer ha stora konsekvenser genom att man inte kunnat skapa ett intresse för idrott på samma sätt", säger han.

Hans Waara tror att pandemin kommer påverka även en tid efter efter att den är över. "Jag tror ändå det kommer ha stora konsekvenser genom att man inte kunnat skapa ett intresse för idrott på samma sätt", säger han.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2021-04-19 18:00

Medan flera föreningar i länet varit tvungna att dra ner på sin verksamhet under förra året har Haparanda Tornio Ungdomshockey ökat sin med 15 procent under förra året, enligt LOK-stödsstatistik från RF-SISU Norrbotten. Men ökningen har en förklaring menar Hans Waara som är ordförande i klubben. 

– Det handlar nog mer om att vi har oceaner av tider nu när ingen fått tävla, så då har man kunnat träna flera gånger i veckan med barnen som fortfarande är kvar.

Det är tyst i lokalerna i Kuben, isen är inte längre kvar och i ett av omklädningsrummen hänger en hockeyutrustning framme. I övrigt är det tomt på krokarna. Hans Waara uppskattar att drygt 30 procent av klubbens medlemmar kommer från landet på andra sidan gränsen, någonting som blivit påtagligt under pandemin. 

– Jag har inte koll på alla årgångar, men mig veterligen har de blivit kvar där.

Samtidigt som föreningens siffror gällande aktiviteter ser positiva ut, till skillnad från vissa andras, tror inte Waara att de visar hela sanningen.

 – Vi har kunnat rekrytera ganska bra i den allra yngsta gruppen i vår förening, som är en ganska stor grupp. Det snyggar ju till siffrorna också.

I det stora hela tror han inte att det kommer se fint ut i längden. 

– Jag har en farhåga för att det här är en katastrof, inte bara för hockeyn utan all idrott. 

– Jag tänker att barn som vacklar lite, sådana som är i valet och kvalet om de ska idrotta, nu blir hemmasittande.

Om LOK-stöd

Statistiken bygger på LOK-stödsansökningarna 2020 jämfört med 2019. Det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd) ges till föreningsdrivna idrottsaktiviteter som pågår i minst 60 minuter för åldersgrupperna 7-25 år samt till aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar över 25 år. Deltagartillfällen anger antalet personer som deltagit vid en träning eller tävling.

Källa: RF-SISU Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!