Kalottjazz och bluesfestivalen tillbaka i gränsområdet

Förra året ställde pandemin till det för den årliga Kalottjazz & bluesfestivalen, men i år kom den tillbaka om än i lite förändrad utformning.

Gruppen Kvart i ett, bestående av Felix Kling, Milos Lindegren, Amanda Larsson och Jakob Einarsson säger att de gärna spelar på festivalen igen.

Gruppen Kvart i ett, bestående av Felix Kling, Milos Lindegren, Amanda Larsson och Jakob Einarsson säger att de gärna spelar på festivalen igen.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2021-07-04 15:30

Coronapandemin gjorde att Kalottjazz & bluesfestivalen inte kunde genomföras som vanligt förra året. Arrangören planerade en höstfestival men hann bara genomföra en av sex konserter innan de fick ställa in även det. I år är det däremot annorlunda och festivalen har kunnat genomföras, men på lite annat sätt än tidigare år.

Utomhusspelningar har skett på båda sidor av gränsen, tanken på inomhuskonserter fick på grund av pandemin i år överges. De större banden fick flyttas till nästa år och banden som uppträtt har enligt arrangören till största del varit från norra Sverige och Finland. Det har inte heller varit någon biljettförsäljning.

– Det var en stor vilja bakom att kunna genomföra det här. Det kändes som ”inte ett år till utan festivalen, nog måste vi kunna göra det på något sätt”, säger Pia Marttinen, kultursekreterare vid Haparanda kommun.

Festen pågick från fredag till lördag. På fredagen ställde sig de första akterna på utomhusscenen i Torneå. Klockan 12 på lördagen var det kvartetten Kvart i ett:s tur att ta över scenen i Stadsparken i Haparanda.
I parken hade ett flertal personer samlats, på behörigt avstånd från varandra, för att njuta av musiken.
Några av dem var Marja Snabb-Lekminiemi och Kimmo Lekminiemi som dagen i ära firade 22årig bröllopsdag. Att fira på festivalen var inte ett svårt beslut.

– Det är det bästa sättet, vi är musikanter själv och spelar och sjunger, säger Marja.

Paret berättar att de nog inte missat ett år av Kalottjazz & bluesfestivalen under sin tid tillsammans. Marja tycker, förutom musiken, att miljön gör mycket när det kommer till just den här festivalen.

– Att vara i vacker natur här vid Torneälven, det är fantastiskt.

Några som däremot var på plats för första gången var Aino Myllykangas och Jussi Taipaleenmäki, som har ett hus i Övertorneå men bor i Åkersberga. De hade blivit tipsade om festivalen och var i parken tillsammans med Tapio Salo, som en gång i tiden var med och startade arrangemanget.

– Det är jättehärligt. Det är underbar miljö, musiken är mysig och det är inte för trångt, säger Aino om sitt första intryck.

Hon tror att det är viktigt att kulturarrangemangen börjar komma tillbaka igen.

– För både publiken och de som framträder. Det är viktigt för oss allihop.

– Man mår så bra när man ser kultur, när man tar del av kultur. När det är teater, musik, konst, det är bra för själen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!