Nu är det högsäsong för kustborna som beger sig ut i skärgården för att fiska sik och siklöja, som har sin lekperiod under hösten och är fullproppade med den eftertraktade rommen.
De omärkta och därmed olagliga näten beslagtogs av länsstyrelsens fisketillsyn i området kring Seskarö i slutet av förra veckan. Näten var utlagda i två länkar som totalt sträckte runt 1 300 meter, men fritidsfiskare får fiska med högst sex nät med en total längd av 180 meter. De innehöll uppskattningsvis 300 kilo fisk, främst av arterna siklöja och strömming.
– Det här är ett av de större redskapsbeslag vi har gjort. När man fiskar i den här omfattningen så handlar det inte om fritidsfiske eller husbehovsfiske utan om fiske på kommersiell nivå trots att det är förbjudet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.
Kalix löjrom brukar kosta 2 000-3 000 kronor per kilo i butik. Misstanken är att nätägaren försökt att fånga större mängder fisk för att dryga ut inkomsten.
– Yrkesfiskare måste betala olika avgifter och skatter och att sälja fisk som fritidsfiskare innebär en prispress och illojal konkurrens gentemot fiskenäringen, säger Dan Blomkvist.
Enligt länsstyrelsen förekommer det att den tillåtna längden överskrids särskilt i samband med fiske efter just siklöja.
– Det är klart att risken ökar för att man bryter mot reglerna om det finns ett ekonomiskt incitament för att fiska med många redskap och det gör ju naturligtvis att risken för att fisketrycket ska bli skadligt också ökar, säger Dan Blomkvist.
Fisketillsynens insats fokuserades framför allt inom sjökortets tremeterskurva som råder under vår och höst, men många omärkta nät var utlagda även på djupare vatten för att fånga siklöja. Under arbetet upptäckte fisketillsynsmännen fler olagligt utlagda redskap, men de fick ligga kvar i sjön.
– När beslagen omfattar så stora mängder med redskap som dessutom innehåller mycket fisk så tar det tid att hantera dem och man hann helt enkelt inte med fler redskap innan det blev mörkt. Vi kan emellertid konstatera att detta fiske tidvis bedrivs i mycket stor skala, säger Dan Blomkvist.