En kvinna i svart klänning, hatt, handskar och sjal står och poserar i solen utanför Haparanda stadshotell. Hon heter Pia Sounvieri och är projektledare för kulturhistoriska festivalen Världens nålsöga. Den arrangeras 1-3 augusti och handlar om Haparanda under första världskriget. När NSD träffar henne är hon mitt uppe i förberedelserna – och har för dagen klätt sig i en av kostymerna som kommer att bäras på en av festivalens scenföreställningar.
– Det är 100 år sedan första världskriget startade. Vi vill göra den här historiskt viktiga perioden i Haparanda känd för alla med Världens nålsöga, säger hon.
Många känner till vad som skedde ute i Europa under första världskriget, menar Pia Sounvieri. Inte lika många vet att lilla Haparanda var ett nav och en betydelsefull transportväg mellan öst- och västsidan. Hon ger exempel på flera aspekter: tusentals krigsflyktingar, krigsfångar och sårade soldater passerade gränsen liksom oerhörda mängder paket och brev. Till Haparanda kom även många spekulanter med målet att få klirr i kassan genom krigets tumult. Däribland ”gulaschbaronerna” som tjänade pengar på att tillgodose militären med proviant och som även ordnade stora fester i stadshotellet. Tanken är att alla dessa perspektiv ska skildras med olika kulturarrangemang fram till 2018.
– Världens nålsöga är bara ett startskott. Till hösten drar vi igång fler projekt. Vi vill även involvera Torneå, därför att mycket hände i Finland under den här tiden, säger hon.
Många bekanta namn besökte gränsen under krigsperioden. Ta till exempel Lenin som kom till Haparanda under sin färd till hemlandet. Han åkte över gränsen med en släde på älven.
– Jag träffade för inte så många år sedan en kvinna som serverade Lenin när han besökte en restaurang i Haparanda. Kvinnan lever inte i dag, och allt fler som levde den här tiden börjar försvinna. Därför är det viktigt att lyfta den är delen av vår historia innan det är försent, säger Pia Sounvieri.
Kulturfestivalens schema är laddat. På fredagen och lördagen med start klockan 19 är det festkväll på Haparanda stadshotell med dans och musik med anor från första världskriget. På lördagen är det modevisning av tidsperiodens kläder liksom en scenföreställning om mobiliseringen i staden när kriget bröt ut. Men det finns även annat på agendan: häståkning för barnen och hantverksmarknad.
– Jag hoppas på en folkfest och att Haparandaborna går man ur huse! Det är viktigt att berätta om vår historia och det känns även bra att kunna visa upp vår historia för sommarbesökarna som är i Haparanda.