Ja blev nej - till 19 miljoner

Efter tio års strid skulle han få 19 miljoner.Nu överklagar Länsförsäkringar domen till Högsta domstolen.- Jag har funderat på att lägga en snara runt halsen, säger drabbade Olavi Klemettilä, 71.

För 10 år sedan brann Olavi Klemettiläs fastighet ner. Men Länsförsäkringar vill inte betala ut de 19 miljoner som hovrätten gav honom rätt till.

För 10 år sedan brann Olavi Klemettiläs fastighet ner. Men Länsförsäkringar vill inte betala ut de 19 miljoner som hovrätten gav honom rätt till.

Foto: Fredrik Samuelson

HAPARANDA2011-07-04 20:53

Det har gått tio år sedan branden förstörde hans maskinhall och panncentral. Hans livsdröm gick upp i rök. Sedan hettade det till med Länsförsäkringar, som vägrade betala ut ersättning.

Olavi Klemettilä har vunnit i tingsrätter och hovrätter. Men försäkringsbolaget har överklagat.

Överklagar
I början av april dömdes Länsförsäkringar att omedelbart betala ut 19 miljoner som förskott på skadeersättning. Nu överklagar försäkringsbolaget också den domen.

- Jag har fått cancer, stroke och hjärtinfarkt och har blivit beskylld för att själv ha tänt på. Jag har funderat på att lägga en snara runt halsen, säger Olavi Klemettilä uppgivet.

Hittills är advokatkostnaderna uppe i 3,4 miljoner kronor. Och det är just pengarna som styr, menar han.

- Länsförsäkringar räknar med att jag inte ska orka eller ha råd att kämpa längre. Du är utlämnad totalt. Du har ingen möjlighet att påverka.

Ulf Lundberg är försäkringsjurist vid Länsförsäkringar.

- Vi är oeniga om flera saker. Dels om vad det kostar, dels om att betala ut ersättning i förskott. Han kan få ersättning löpande men han har inte byggt upp byggnaderna.

Högsta domstolen prövar
Högsta domstolen ska nu pröva om försäkringsbolaget får prövningstillstånd.

Klemettilä säger att det bara handlar om prestige.

- Men jag är så luttrad nu. Jag är inte förvånad längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om