Arktiska rådet bildades för att underlätta samarbete i miljöfrågor som berör människor som lever i Arktisområdet.
Känslig miljö
Rådet består av representanter från de fem nordiska ländernas regeringar samt Kanada, Ryssland och USA. Samerådet och fem andra organisationer för urfolk ingår också.
Miljön i Arktis är mycket känslig för förändring. Temperaturen har redan ökat dubbelt så snabbt som på resten av jorden.
- Det har blivit otroligt mycket varmare. Isens utbredning slog nytt lägsta rekord i september i år, säger Gustaf Lind.
Kommersiella intressen
Något som också diskuterades i Haparanda var riskerna för oljeutsläpp när Arktis blivit attraktivare för kommersiella intressen. Nya områden för oljeutvinning blir lättare att nå när isarna smälter.
Ryssland har redan börjat bygga nya hamnar och Kina är intresserat av att använda Nordostpassagen som fraktväg, alltså att gå norr om Ryssland.
I maj hålls ett stort utrikesministermöte i Kiruna och i samband med detta möte lämnar Sverige över ordförandeskapet till Kanada.
Sverige har under tiden fram till dess en stor chans att påverka.
Förhoppningen är att rådets åtta arktiska stater innan dess ska ha nått ett gemensamt avtal om oljespill.
- Kanada förbereder just nu för en gemensam övning så att det inte ska krångla med samarbetet när vi behöver göra gemensamma åtgärder snabbt, säger Gustaf Lind.
Organisation avstängd
En annan sak man uttryckte oro över på mötet var att Raipon, Rysslands urfolksorganisation, fattades.
Den har blivit avstängd av det ryska justitiedepartementet från att delta i Arktiska rådet fram till april. Orsaken är oklar.