Ett internationellt centrum i Barents. Det har länge varit en målsättning för Haparandas kommunledning och på kommunalråd Sven-Erik Buchts (S) tid vändes världskartan så att Haparanda och Torneå är kartans centrum.
Numer är det Buchts karta som besökare till Haparanda får presenteradför sig.
Tanken på ett internationellt centrum i den historiskt betydelsefulla handelsstaden Haparanda, har också i samarbete med Torneå omarbetats till att bli en del i Vision 2020.
Anbudsgivarna till gränsenstaden fick del av visionen och skapade utifrån sina olika förutsättningar. Den ena hade drygt tre år på sig, den andre ett år. En gränsstad på gränsen över världens fredligaste gräns, som området marknadsförs som.
Shoppingkorridor
Socialdemokraterna föll för mångmiljonären och hockeyfantasten Mikael Fahlanders, Avalanche capitals, förslag Barents center och nu väntar förhandlingar, detaljplan och byggnation av det som planeras att bli en stad i staden.
Genom På gränsenstaden förverkligas också kommunalrådet Gunnel Simus (S) önskan om en shoppingkorridor från Ikanohuset, Ikea, via Barents center och över till Rajalla.
- Jag har arbetat intensivt med detta i två och ett halvt år, säger Gunnel Simu, vilket innebär hela hennes mandatperiod.
För drygt tre år sedan presenterade Mikael Fahlander sitt ursprungsförslag "Kristallen" och nu föreslår han Barents center, en lösning med integrering mellan skola (gymnasieskola och Barents buisness school), näringsliv och kommersiella lokaler.
Han säger att han vill att Barents center blir "en mötesplats, en plats för upplevelser och aktiviteter" med bollhall, multiarena, skola, tre biosalonger, hotell, butiker och restauranger, bank, revision, bar och spa på taket och byggnaderna förbereds för ihopkoppling med en luftgång till Rajalla, köpcentrat i Finland och det påbörjade nya resecentrumet.
- Den gränslösa staden är en möjlighet att förverkliga HaparandaTornios vision att bli ett internationellt centrum mitt i Barents, säger Mikael Fahlander.
Stor areal
Enligt planen innehåller Barents center omkring 25 000 kvadratmeter kommersiella ytor, varav
18 000 till butiker och restauranger. Butiker med samma koncept ska placeras intill varandra och storleken på butikerna planeras att variera mellan 50 kvadratmeter till 2 500 kvadratmeter. Enligt Mikael Fahlander är ett 50-tal butiker intresserade av att etablera sig och drygt 30 har tecknat bindande avsiktsförklaringar.
Mikael Fahlander har inte presenterat den slutgiltiga ägaren till byggnaderna, men uppger att han kan tänka sig att stå för ägandet. Inför byggnationen meddelar han i anbudet att hans bolag Avalanche capital kommer att köpa det aktuella markområdet Renen, Tinan och Patan för 48 miljoner kronor. Patan köpte nyligen Haparanda kommun tillbaka från Roger Akelius för 28 miljoner kronor, som en transitaffär. Ansvarig byggherre blir Mikael Fahlanders bolag RCC group.
Tanken är att integrera skolelever, besökare och företagare med varandra.
I caféerna ska eleverna få billigare pris och elevernas restaurang är tänkt att vara integrerad med hotellets.
Årligt stipendium
Tre aulor utanför skolområdet planeras, den stora för 230 personer har skolan tillgång till vid 20 tillfällen per år och grupprummen får nyttjas 2 500 timmar. Utöver detta utgår taxa enligt en separat prislista.
Han vill också att fastighetens teknik ska kunna avläsas av elever och användas i undervisningssyfte och han säger att han avser att teckna in i hyresavtalen att eleverna ska få praktisera i butikerna.
Mikael Fahlander utlovar också ett forskningsanslag på 40 000 kronor som ska kunna sökas av gymnasielever och ett årligt stipendium på 10 000 kronor till den elev som visar en affärsidé som bidrar till förverkligandet av vision 2020.