Hotade platser kartläggs
Nu ska av översvämningar hotade platser längs Torneälven kartläggas.- Varje översvämning kostar pengar, det gäller att vara beredda när det sker, säger Karl Granström, SMHI.
Foto: Magnus Pehrsson
Projektet kommer att kosta omkring elva miljoner kronor och det ska pågå i tre år. 60 procent finansieras från EU och resterande 40 procent finansieras av Sverige och Finland.
- Det blir en detaljerad kartläggning som sker genom flygscanningar som visar terrängens höjdlägen, säger Karl Granström, chef på Hydrologiska prognos- och varningstjänsten på SMHI.
Krav från EU
Projektet genomförs som ett led i EU-kommissionens översvämningsdirektiv som började gälla 2007 och som alla EU:s medlemsstater ska börja använda senast i november i år. Huvudansvarig är Lapplands miljöcentral men även SMHI, länsstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Lantmäteriet och Finlands miljöcentral är med.
I projektet ingår att ta fram modell som beräknar vattenläget och skapa prognoser för islossning och översvämmningar effektivare än vad som görs idag.
- Med projektet får vi ny databas för produktion av riskkartor. Det blir olika kartor för olika flöden, säger Erik Bern, vid MSB.
Riskkartorna kan sedan användas av kommunerna vid samhällsplanering, räddningtjänstens insatsplanering och handlingsprogram.
- Varje översvämning kostar pengar, det gäller att vara beredda när det sker, säger Granström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!