Det var i november som sammanlagt 11 ton sprängmedel anträffades på en industrifastighet i Haparanda. En man i 70-årsåldern och en man i 40-årsåldern misstänks nu för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Under fredagen väckte åklagaren åtal mot männen. Det är den här dagen lugnt på platsen och i och det närliggande bostadsområdet Grankullen, i Haparanda. De flesta känner till beslaget av en stor mängd sprängmedel men har inte känt någon större rädsla. På de arbetsplatser i närheten som vi tittar in på ska man inte pratat desto mer om det.
– Polisen löste det på så fint sätt så för vår del var det inga problem. I och med att det fungerade har vi inte pratat om det, säger en person i området.
Ann-Catrine Åhl jobbar i närheten av platsen där sprängmedlet hittades. Hon berättar att de vid hennes arbetsplats kört förbi containrarna utan att ha reflekterat över vad som funnits i dem.
– Nog tyckte man att det var obehagligt i början men de tog tag i det så fort. Hade man vetat att det fanns där hade man nog reagerat, säger hon.
Efter att sprängmedlet hittats vaktade polisen det tills det hämtades, förklarar hon.
– Vi tänkte på vad som hade kunnat hända, givetvis. Det hade ju sprängt bort allt. Då hade inte vi varit här, någon av oss. Det är ändå så mycket folk här.
I ett utlåtande skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att ”De korta avstånden till närliggande verksamheter innebär att inte skulle vara möjligt att ge tillstånd till förvaring av mer än högst 10 kg explosiva varor i riskgrupp 1.1 på denna plats” och att förvaring av mängder som dessa måste förläggas till obebyggda områden.
Enligt MSB skulle en samtida detonation av drygt 10 000 kilo sprängämne få ”oöverblickliga konsekvenser om det inträffade på denna plats”. Även om sprängämnet skulle detonera i två eller tre explosioner gör myndigheten bedömningen att det skulle orsaka förödande skador i området.
Å andra sidan menar myndigheten att det inte är särskilt sannolikt att en som ovan nämnd olycka skulle inträffa. Den största faran bedöms enligt myndigheten vara risken för tillgrepp av sprängämne. ”En sådan mängd sprängämne i orätta händer hade kunnat få mycket allvarliga konsekvenser för samhället om de använts på fel sätt”, står det i utlåtandet.
Vad gäller mannen i 70-årsåldern anser åklagaren enligt stämningsansökan att det misstänkta brottet varit särskilt allvarligt ”då brister i hanteringen medfört risk för oavsiktlig detonation och risk för stöld”. Det står också att ”en oavsiktlig detonation hade utsatt allmänheten i Haparanda stad för omfattande ödeläggelse och tillgripna sprängmedel hade vid brottslig användning varit till men för allmänheten i riket.”
Polisen hade fått uppgifter om att den misstänkte förvarade en större mängd sprängmedel i två containers trots att han inte hade tillstånd för det. Av förundersökningen framgår det att två så kallade sjöcontainers öppnades genom att kapa hänglås varpå en större mängd sprängmedel anträffades. Själva öppnandet av containrarna ska ha tagit under tio minuter/styck och några larm som skulle förhindra eller fördröja öppnande fanns inte, enligt ett PM som polis upprättat.
De misstänkta männen förnekar brott.