Haparanda stad äger redan 50 procent av aktierna i Haparanda värmeverk AB. Resten ägs av Vattenfall.
Nu vill energijätten sälja sin del och då har kommunen förköpsrätt. En rätt kommunstyrelsen vill utnyttja. Ett beslut väntas bli klubbat i fullmäktige på måndag.
– Det har jag goda förhoppningar om, säger kommunalrådet Peter Waara (S) som ser flera fördelar med affären:
– Dels för att det är ett bolag som har genererat väldigt bra resultat i många år. Och det finns en allmännyttig dimension i det hela. Vi vet att det finns intressenter utanför konsortiet som vill köpa, men de är inte knutna till allmännyttan.
Waara är säker på att ett köp är det bästa för kommuninvånarna.
– Det handlar om att kunna förse medborgarna med den samhällsnytta som värmen innebär och säkra att eventuella vinster inte används på ett sätt som inte kommer Haparandaborna till gagn.
Anders Rönnqvist håller inte med. Han ser att affären utgör en ekonomisk risk för kommunen. Rönnqvist ser investeringsbehov om närmare 100 miljoner kronor under de kommande åren och är dessutom kritisk till prislappen på aktierna. Den är satt till 50 miljoner kronor.
– Jag vill inte ta ansvar för köpet. Jag är rädd att det här kommer bli ett ankare för Haparanda kommun och kräva resurser, säger den avgående moderata gruppledaren när NSD ringer upp.
Anders Rönnqvist skriver i ett brev till tidningen att han tror att Haparanda stad får svårt att nå lönsamhet i värmeverket, eftersom ett köp skulle innebära en ny verksamhet att ta hand om. I dagsläget sköter Vattenfall driften.
"Jag är tveksam till om kommunen som ägare av bolaget ska ägna sig åt affärsmässig verksamhet då kan med svårighet klarar av att fokusera på grunduppgifterna inom vård, skola och omsorg", skriver Rönnqvist.
Peter Waara framhåller att aktierna är värderade till 103 miljoner och att kommunen därmed kommer undan billigt. Han har dessutom bilden att värmeverket är en anläggning i gott skick.
– Det finns investeringar som är gjorda. Till exempel värmekulverten. Jag tror det är 43 kilometer ledningsrör totalt och förutom 850 meter är allt bytt. Sedan har vi en väldigt lång livslängd på systemet, säger kommunalrådet som inte ser affären som riskabel:
– Inte mot bakgrund av de kassaflödesanalyser som är gjorda. Vi har haft en bra vinstutdelning och jag ser inte den typen av problem torna upp sig. Det finns alltid en risk, men här bedömer jag den som liten.